Административен съд София-град (АССГ) трябва да бъде похвален – съставът

...
Административен съд София-град (АССГ) трябва да бъде похвален – съставът
Коментари Харесай

Само в Narod.bg: АССГ поряза засекретяването на машинния вот – ЦИК няма да обжалва

Административен съд София-град (АССГ ) би трябвало да бъде окуражителен – съставът под председателството на Татяна Жилова анулира разпоредбите, признати от Централната изборна комисия, които водеха до засекретяване на резултатите от гласуването с машини. Съдебното решение бе постановено след подадени тъжби от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и „ Левицата “.

Според източник на Narod.bg от ЦИК комисията няма да апелира решението на АССГ пред най-висшата инстанция – Върховния административен съд.

В началото на седмицата така наречен „ хартиена коалиция “ сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с поддръжката на Има Такъв Народ, пресече опцията за контролно засичане сред систематизираните данни от устройствата за машинното гласоподаване и вписаното в изборните протоколи. Това блокираше опцията за външна инспекция на преброените машинни бюлетини и данните в устройствата.

Решението на ЦИК провокира огромни вътрешни брожения, като Цветозар Томов разгласи, че повече не може да е представител на комисията и предизвести, че се основава заплаха за честността на вота.

Реклама

При приемането на решението издигнатите от ГЕРБ членове на комисията гласоподаваха „ за “, само че два дни по-късно партията разгласи, че не го поддържа.

„ Ние не одобряваме всички упреци, които се насочат за това, че ГЕРБ-СДС имат някакво отношение при взимането на решението. И ще настояваме в границите на компетенциите, които има ЦИК, тя да преразгледа това свое решение “, сподели Росен Желязков, обяснявайки, че ЦИК е самостоятелен орган.

В годините обратно предходни „ остриета “ на партията са признавали, че съгласно тях комисията на процедура е партиен придатък.

В момента издигнатите от ГЕРБ членове на ЦИК са четирима – Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Димитър Димитров и Красимир Ципов.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР