Адидас - AdidasТова че названието на фирмата "Адидас" произхожда от

...
Адидас - AdidasТова че названието на фирмата "Адидас" произхожда от
Коментари Харесай

Откъде идват имената на прочутите марки?

Адидас - Adidas

Това че названието на компанията "Адидас " произлиза от името и семейството на нейния създател Ади Даслер, е известно на мнозина. Но по какъв начин са се появили трите фамозни линии върху логото й? Случайно. Още на първите си футболни обувки Ади Даслер зашивал от двете страни по три напречни линии кожа, с цел да усили здравината им. Благодарение на тях обувките на Adidas станали бързо разпознаваеми и през 1949-а предприемачът патентовал логото на компанията.

Ролекс - Rolex

Фирмата Rolex е учредена през 1905-а в Лондон от германеца Вилсдорф. Но направата на модерните часовници се оказало по-лека задача от това да измисли блестящо и елементарно запаметяващо се на всички езици име на марката. Вилсдорф тествал стотина разновидността, само че нито един не му харесал. И не щеш ли един път, до момента в който пътувал в омнибус, теглен от четири коня, "чул " името Rolex. По-късно и самият Вилсдорф не можел да дефинира дали то е "дошло " от звуците на колелата, или плющенето на камшика.

Шанел номер пет - Chanel № 5

Защо точно "номер пет "? Ето две версии. Парфюмеристът Ернест Бо, снабдител на династията Романови, който избягал от Русия след революцията, предложил през 1921 година на Коко Шанел пет разнообразни парфюма. Тя харесала петия мирис. По-романтичното пояснение е, че самата мадмоазел е избрала името на парфюма, тъй като цифрата 5 й носела шанс. По същата причина Коко представяла новите си сбирки постоянно на 5 май.

Старбъкс - Starbucks

През 1971 година трима другари се събрали и решили да открият магазин за продажба на кафе. Освен всичко друго ги свързвала общата им обич към романа на Херман Мелвил "Моби Дик, или Белия Кит " и един от съсобствениците предложил да нарекат новата компания в чест на китоловния транспортен съд от романа - "Пекод ". Но в края на краищата избрали името на старши-помощника на капитана - Старбък. Върху логото на компанията пък е изобразена морска сирена.

Чупа-чупс - Chupa Chups

Този бранд е прочут и на дребните деца. Но дали родителите им знаят, че логото на фамозните близалки е основано от скандалния сюрреалист Салвадор Дали? Името е измислено през 1958-а от притежателя на сладкарска фабрика в Испания Енрик Бернат. То произлиза от глагола "chupar " - смуча. Колкото до логото, Бернат го поръчал на Дали. Художникът нарисувал жълта маргаритка с червен надпис, съчетавайки цветовете на испанското знаме.

Кока-кола - Coca-Cola

Названието на най-популярната газирана напитка в света, зародило по натурален път от името на растенията, листата и семената, които през 1886-а влизали в рецептата на едноименния сироп против главоболие. По-точно кокаинов шубрак (на британски Coca) и дърветата кола (Cola). Логото основал счетоводителят на компанията - бял калиграфски надпис върху червен декор като цвета на бъчвите, в които разливали кока-колата.

Лакост - Lacoste

Рене Лакост, който основал компанията - известна освен с фланелките си за поло, бил прелестен тенисист. През 20-те години на ХХ в. той няколко пъти печелил шампионати от "големия шлем ". Веднъж неговият треньор му заречен куфарче от крокодилска кожа, в случай че победи във значим мач, само че Лакост изгубил. След мач за "Купата Дейвис " един публицист нарекъл Рене "алигатор ", който по-късно станал лого на компанията му.

Мерседес - Mercedes

Мерседес е името на дъщерята на австроунгарския посланик и търговец на коли Емил Йелинек. Първият му спортен "даймлер " под "псевдоним " на Мерцедес спечелил надпреварата в Ница през 1899 година. След това Йелинек поръчал 36 коли (по това време една трета от цялата реколта на Daimler-Motoren-Gesellschaft) и финансирал създаването на нов модел. Той, както и идващите получили името на щерка му.

Haribo

Немската компания Haribo, производител на сладкиши и най-много на плодов мармалад във формата на дребни мечета, е учредена в Бон през 1920-а. Неин основател е Ханс Ригел. Първите букви от неговото име, фамилия и названието на родния му град образуват наименованието на марката Haribo - HAns RIegel BOnn. Днес стоките на марката се продават в 100 страни в света.

Apple

Защо логото на Apple изобразява нахапана ябълка? И има ли нещо общо с гениалния английски математик Алън Тюринг? Той ръководел група, която съумяла да хакне фамозната машина за шифроване "Енигма ". С нейна помощ немците защитавали информацията си по време на Втората международна война. През 1952-ра станало ясно, че Тюринг е педераст, бил съден и решил да постави завършек на живота си. На нощното му шкафче разкрили нахапана ябълка, в която Тюринг впръскал разтвор на цианкалий. А може би това е единствено легенда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР