Адекватното лечение не може да се случи без доверие между

...
Адекватното лечение не може да се случи без доверие между
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски: Без доверие няма добра медицина

Адекватното лекуване не може да се случи без доверие сред доктор и пациент. Това акцентира в студиото на „ Лице в лице” проф. Николай Габровски, шеф на клиниката по неврохирургия в „ Пирогов”. Той е един от над 400-те номинирани в пациентската ранглиста „ Лекарите, на които вярваме”.

„ Ние приказваме с хора, които имат здравен проблем, одобряват да легнат на масата, да бъдат упоени и да останат в безсъзнателно положение в продължение на часове, по-късно да минат през един оздравителен интервал – това няма по какъв начин да стане без доверие”, акцентира медикът.

Той акцентира, че и лекарите са хора, и те имат страсти и могат да бъдат изтощени или изнервени. В същото време той акцентира, че той и сътрудниците му най-силно се засягат от неналичието на доверие – а то елементарно може да изпадне в рецесия при по-тежко заболяване, „ където борбата не е няколко часа в операционната”.
Над 400 са „ Лекарите, на които имаме вяра ” Един от тях е Николай Габровски
„ Доверието е извънредно нежно – както в човешките връзки, по този начин и в професионалните връзки. Доверието е на приливи и отливи според от нещата, които се случват”, разяснява още проф. Габровски. Според него изказванията за злоупотреби и лекарски неточности имат огромен резултат и по тази причина би трябвало да се внимава с тях преди да е станало ясно какъв е съответният случай.

По думите му в противоположен случай на обзор идват обезпокоени пациенти, които по-трудно вземат решения, а това е рисково за самите тях.

„ Не би трябвало да е работа на лекаря да приказва за пари”, признава Габровски, само че признава, че сега това е неизбежно. По думите му в „ Пирогов” нещата са транспарантни и има явен „ ценоразпис” на обособените действия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР