Адът по границата с Турция се завръща. Властите са в

...
Адът по границата с Турция се завръща. Властите са в
Коментари Харесай

Ад на границата с Турция, хората плачат, села пред евакуация СНИМКИ

Адът по границата с Турция се завръща. Властите са в подготвеност за нова евакуация на хасковското село Присадец поради мощния пожар в района. Снощи с коли и бусове хората бяха превозени до близкото село Радовец.

Днес огънят още веднъж настава, а мощният вятър затруднява гасенето. Бедствено състояние към този момент е оповестено и за община Свиленград, тъй като огънят се насочва натам.

Огънят се раздели на два фронта. Първият е до селата Радовец, Филипово и Присадец. Пожарникари и над 20 горски се пробват да го спрат като палят срещуположен огън.



Силният вятър придвижи пламъците към селата Варник и Маточина, където е вторият фронт на пожара. Натам се насочиха огромна част от екипите.

“Идват булдозери от мини “Марица -Изток”, в случай че се наложи ще евакуираме селата Варник и Маточина, където огънят настава. Нашите цели са да запазим живота на хората, да не допуснем огъня до селата и да опазим оборудванията по границата”, съобщи за гл. комисар Николай Николов.

На терен са 18 пожарни коли от цялата страна, само че комисар Николай Вълчев - шеф на пожарната в Хасково, сподели, че имат потребност от още подкрепления.

Според него огънят е отвън надзор, а задачата е да бъдат избавени селата и да изтеглят хората, в случай че се наложи. Дойде и хеликоптер.

Втори път за 12 часа в Присадец се готвят за евакуация. Огънят е до селото и хората през сълзи напущат къщите си.

Христо Костов се пробва да избави над 100 животни, които отглежда: „ Не знам тия животни къде да ги карам, какво да върша – ще изгорим “, споделя той.

Пожарът потегли от граничен пункт „ Лесово “ и нощес трансферира Тунджа. Ураганният вятър прави стихията непредсказуема и сложна за преодоляване.

Заради мощните пориви напразно огънят потегли на необятен фронт с доста нови огнища.

Сред хората, които се борят със стихията, има и такива, които допускат за какво се е стигнало до сегашната обстановка.

„ Заради несвършена работа – незагасен пожар три дни. Несвършена работа от Лесово, от Елхово. Не видяхме нито една пожарна да гаси там, хвърлиха напъните тук, само че го изтърваха “, споделя горският Христо Чобанов.

След 14 ч. със сирена подвигнаха Радовец по паника, тъй като огънят наближава селото. Всички военни и пожарникари се изтеглиха натам.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР