Адаптирани версии на одобрените в рамките на ЕС РНК ваксини

...
Адаптирани версии на одобрените в рамките на ЕС РНК ваксини
Коментари Харесай

Очакват се адаптирани ваксини срещу подвариантите на Омикрон

Адаптирани версии на утвърдените в границите на Европейски Съюз РНК ваксини против Covid-19 (mRNA), които да се оправят и с подвариантите на ковид Омикрон с една инжекция, скоро ще предложат на хората по-добра отбрана от имунизациите, които са налични все още, съобщи в сряда върховен европейски здравен чиновник, съобщи Ройтерс.

Moderna и BioNTech/Pfizer работят върху ваксини, основани на композиция от истинския ковид от китайския град Ухан и подвариант Омикрон. Наричани двувалентни инжекции, те са планувани за потребление в есенната имунизационна акция, съобщи БНР.

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини не престават да обезпечават добра отбрана против хоспитализация и гибел, успеваемостта им понижа с еволюцията на ковид.

През последните дни представители на Европейски Съюз сигнализираха за нова вълна от случаи на Covid-19 на остарелия континент и за възходяща наклонност на хоспитализации вследствие на подварианта на Омикрон, наименуван BA.5.

" Прогнозираме, че до края на този месец подлинията BA.5 ще бъде преобладаващият вид в множеството страни от Европейски Съюз “, съобщи Пиер Делсо, шеф на Службата за подготвеност и реагиране при изключителни обстановки в опазването на здравето на Европейски Съюз, пред членове на Европейския парламент по време на негово чуване, оповестява Ройтерс.

На този стадий не е взето дефинитивно решение за кой подвариант на Омикрон - BA.1 или BA.4/BA.5 да се приложи акцията за есенната ваксина, защото нито една от модифицираните ваксини към момента не е утвърдена от Европейската организация по медикаментите (EMA), уточни още той:

" Каквато и двувалентна ваксина в последна сметка да бъде налична в Европа, тя ще бъде добра ваксина, ще бъде по-добра ваксина, даже против подвариантите на Омикрон BA.4/BA.5 ".

EMA чака новите ваксини, приспособени към разновидностите на Covid-19, да бъдат утвърдени до септември, само че през предходната седмица организацията алармира, че е отворена за потребление на ваксини, ориентирани към по-стария вид BA.1 за тази акция, поради на обстоятелството, че имунизациите, ориентирани към по-новите подварианти BA.4 и BA.5 едвам неотдавна са навлезли в клиничното развиване.

" Ето за какво за момента към момента считаме, че е доста добре да оставим всички варианти отворени и да не изключваме нито един от тези претенденти от каквото и да е евентуално утвърждение ", уточни на брифинг за пресата през предходната седмица Марко Кавалери, началник на имунизационната тактика в EMA.

По-рано тази седмица здравните организации на Европейски Съюз предложиха втори бустер против Covid-19 за всички лица на възраст над 60 години, както и за медицински уязвими хора за битка с новото повишаване на случаите на ковид.

Новата Covid вълна към този момент е в действие и защото множеството хора в тази възрастова група са имали подложен първи бустер преди повече от три до шест месеца, рискът за тях е в този момент, като приспособените ваксини евентуално ще бъдат налични едвам от септември нататък, уточни от своя страна Андреа Амон, шеф на Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР