Ад в квартали на Русе заради водния цикъл на града

...
Ад в квартали на Русе заради водния цикъл на града
Коментари Харесай

Ад в русенски квартали заради водния цикъл на града

Ад в квартали на Русе поради водния цикъл на града за 130 млн. лева Разкопани улици, тиня, прахоляк, воня, лунен пейзаж - по този начин поданици на кварталите " Средна кула " и " Долапите " разказват обстановката, а решение на казуса не се вижда.

Община Русе е засипана от тъжби на жители освен от този квартал, само че и от други.

" Улиците са разкопани, незавършени и тънат в изключителна бедност. Недопустимо е това, което компаниите реализатори оставят след себе си ", разяснява кметът на Русе Петър Милков. В началото на юли той организира среща с пострадали поданици, чиито коли са потрошени от некачествените поправки и ги поучава да претендират компенсации от изпълнителите в съда.

Общината е назначила ВиК експерт, който да следи за осъществяването на плана. Констатирани са нарушавания и са формирани актове. Те са за липса на оградни пана към работните площадки, неукрепени ровове, депониране на земна маса отвън работните сектори и други.

В петък община Русе заяви, че е сезирала и Регионалната дирекция за народен строителен надзор (РДНСК) в града за зародилите проблеми при осъществяването на огромните планове за реорганизация и създаване на новата ВиК инфраструктура. Настоява се държавните инспектори да създадат инспекции и за възможни нарушавания по Закона за устройство на територията, както и по повод спазването на проектите за сигурност и здраве.

Община Русе не е възложител по плана за водния цикъл на града. Такъв е локалното ВиК, в което страната в лицето на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) държи 51% от акциите. Останалите са благосъстоятелност на 8 общини от региона, като община Русе държи 32%.

Ситуацията в локалното ВиК Русе също е " изключителна ", както я назова служителка по телефона за Mediapool. " Нямаме шеф и никой не може да вземе решение за каквото и да е било. Така ще е, до момента в който не назначат нов шеф ", сподели тя.

Причината е гибелта на дългогодишният началник на ВиК Русе - доктор инж. Сава Савов в последния ден на юни. Едва в четвъртък - на 14 юли е извършено ново общо заседание на сдружението и по предложение на Министерство на регионалното развитие единомислещо за началник е определен Илиан Милев , демонстрира информация в Търговския указател.

" В понеделник стартирам срещите със звеното за ръководство на плана на водния цикъл. През последната година беше свършена доста работа. Изградена и сменена бе 43 км канализационна мрежа. Само за последните два месеца са асфалтирани 25 км от разкопаните улици. В идващите месеци следва да бъдат асфалтирани и останалите. Трябва да се подменят повече от 50 км водопроводи. Работи се по график ", разяснява пред Mediapool новият шеф на ВиК Русе Илиан Милев.

Преди да бъде определен за началник на водното сдружение той е трансферирал собствеността си във компаниите " Лорена 202 ", " Монолит ВМ " и " СтефПро ". Милев има опит с ВиК планове и е осведомен с водния цикъл на града, само че въпреки всичко ще му е належащо известно време, до момента в който навлезе в работата.

Именно неочакваната кончина на шефа на ВиК Русе е причина да има закъснение в работата и проблем с организацията, тъй като няма кой да разписва заповедите и нарежданията за заплащанията.



" Изкопават и по-късно не идват да запълнят дупките. Първоначално много пропадаха, късно се затваряха, в този момент преди 4-5 дни разкопаха тук, с цел да го асфалтират, никой не идва. Не могат да ни приберат сметта. Пълни са контейнерите, няма кой да пристигна да ги вземе, не желаят поради настилката, която въобще липсва. Ситуацията е трагична – тиня, прахоляк ", споделя русенец във видео на " Русе Медиа ", публикувано в YouTube.

" Върху пепелта асфалтират, отново ще имаме ремонт на ремонта за 100 години напред " , прибавя различен.

Хората споделят, че е невероятно да се придвижват с коли до домовете си, защото всички улици са разрушени. Сметосъбиращата компания също отхвърля да иде и да прибере отпадъците, по тази причина се натрупат към контейнерите. Пожарна или кола за спешна помощ няма по какъв начин да влязат, настояват жителите на квартала.

" Ако нямаш джип или висока кола, е парадокс да минеш по улиците. Постоянно колите си оставят тук брони, гърнета, влизат в шахтите. Не мога да ви опиша пък какъв брой пъти сме вадили коли - засяда в шахта, със съседи хващаме, подвигаме колата да може да излезе от дупката. Сроковете тук са просто някаква дата, която да я има написана, някаква цифра и това е. Канализацията е нужна, отлично за плана, само че не се прави както би трябвало. Работата просто е през просото ", споделя различен гражданин на квартал " Средна кула ".

Притеснението на хората е, че се планува единствено отчасти асфалтиране на разкопаните улици, където е прокарана канализацията. Реално обаче тежката техника е разрушила цялата улица.

По осъществяването на водния цикъл на Русе работят доста компании. Като водещ реализатор в публичните поръчки, извоювани от обединявания, е посочен " Райкомерс Констръкшън ". Mediapool не съумя да се свърже с сдружението на посочените телефони.

Хората настояват, че компаниите си трансферират отговорността една на друга. Те не са удовлетворени от бавната работа. Казват, че организацията куца, а оповестеното авансово време, за което ще бъде затворена улицата поради ВиК плана, нормално не се съблюдава.

Справка в системата за еврофондовете пък демонстрира, че осъществяването на плана е краткотрайно спряно по административни аргументи . Те са свързани с актуализация на графиците за работа и инспекция на огромна сума за заплащане.

До момента от близо 129 млн. лева за водния цикъл на Русе са разплатени над 36.3 млн. лева, сочи ИСУН. Проектът се финансира по оперативна стратегия " Околна среда " 2014 - 2020 година и най-късно до края на 2023 година би трябвало да бъде завършен.

Така че на русенци им остава да изтърпят още година и половина разкопани улици, само че пък след това не би трябвало да имат проблеми с ВиК мрежата в града.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР