АБЗ се обърна с открито писмо до институциите относно предложението

...
АБЗ се обърна с открито писмо до институциите относно предложението
Коментари Харесай

Застрахователите аргументират исканията си за ограничения като справедливи

АБЗ се обърна с намерено писмо до институциите по отношение на предлагането за ограничение на размера на неимуществените компенсации по Кодекса за обезпечаване

АБЗ изпрати отворено писмо до всички държавните институции по отношение на предлагането за ограничение на размера на неимуществените компенсации по Кодекса за обезпечаване. В него се обръща на внимание на обстоятелството, че в публичното схващане битува убеждението, че дискутираните сега компенсации за морални болки и премеждия са надали не единственото обезщетение, което биха получили потърпевшите от ПТП или техните близки по застраховка " Гражданска отговорност ".

Обичайно, на множеството места в Европа, това е едно алегорично обезщетение от порядъка на 1 500 до 30 000 евро в другите страни, а акцента се слага върху компенсиране на икономическите последици от ПТП, да вземем за пример влошеното финансово положение вследствие на загубата на член на семейството – загуба на приход, прехрана на малолетни деца, медицински разноски, разноски за преустрояване на жилищно пространство и т.н, изясняват в писмото си застрахователите.

В писмото категорично се акцентира, че решението на Върховен касационен съд за увеличване кръга на лица, които могат да претендират за тази част от безщетението, която е за така наречен " болки и премеждия " има висока обществената цена.Тя ще бъде непостижима за българските семейства. На процедура ще бъдат наранени всички семейства в страната, като се има поради, че броят на полиците сега е 3 053 317, от които 600 000 са на пенсионери. По тази причина тази цена е неприемлива за застрахователите.

Възможно е да се допусна, че някои автомобилисти ще спрат да се застраховат. Дори понижаване на броя на застрахованите коли би имало отрицателни последствия, тъй като би довело до произшествия с незастраховани МПС, за които всички застраховани да заплащат солидарно компенсации през Гаранционния фонд, а по-късно да се търсят парите от отговорния лидер.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР