АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на

...
АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на
Коментари Харесай

АБВ призова за по-сериозно участие на държавата по отношение на развитието на туризма в България

АБВ прикани за по-сериозно присъединяване на страната във връзка с развиването на туризма в България. Това стана по време на конгрес на тематика: „ Проблеми и вероятности на туризма “, проведен от съдружие “Алтернатива за Варна “, оповестиха от пресцентъра на партията.

Събитието бе намерено от члена на ИБ на АБВ доцент Георги Кючуков. На него участваха повече от 50 представители на общини от Североизточна България, туроператорски компании, екскурзоводи, хотелиери, както и музейни служащи и учени в областта на туризма.
Форумът бе извършен в 3 панела: „ Културно-исторически и поклонически туризъм “, „ Алтернативен туризъм “ и „ Проблеми и вероятности в развиването на туристическата промишленост “. Презентации направиха представители на Регионалния исторически музей от Варна, община Варна, Музей на солниците в Провадия, туроператори, представител на община Провадия, както и ръководителят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

Във всички изложби бе изтъкната потребността от по-голяма роля на страната за регулация в областта на туризма, което беше систематизирано от зам.-председателя на АБВ доцент Христо Михайлов. Той изложи позиция за развиване на различния туризъм в района и аргументира потребността от взаимоотношение сред страната, общините и бизнесмените за реализиране на по-добър и по-конкурентен туристически артикул.

Отношение по тематиката взе и ръководителят на АБВ Румен Петков. По думите му форумът ясно е откроил проблемите пред туристическия отрасъл в България, част от които се дължат точно на неналичието на задоволително грижа от страна на самата страна за развиването на бранша. Той бе безапелационен, че са нужни нови регулационни правила на всички равнища, свързани с развиването на туризма у нас, както и че има явна нужда от ограничения за подкрепяне на бранша, с цел да може страната ни да конкурира прилежащи дестинации като Турция, Гърция и Румъния.

„ Туризмът не би трябвало да се развива единствено в предпочитани области, а във всички райони на страната. Държавата може да помогне с редица ограничения. Например в изкупуването на земи, на които се намират скъпи исторически обекти и в социализирането им и превръщането им в налични туристически дестинации. Трябва да се намерения и за намаляването на Данък добавена стойност за туризма до 5-6%, какъвто е в някои прилежащи нам страни, с цел да се завърнат туристическите организации в България, а не както в този момент да се постанова някои да работят с фирмени регистрации в непознати страни. Редно е също цялата държавна машина да се впрегне в помощ на туристическия бранш, който дава 13-14 % от брутния артикул в България “, съобщи Петков. Според него страната ни би трябвало да отдели внимание и на развиването на детския и училищен туризъм. „ Всички знаят, че три от ваканциите на учениците са свързани с разнообразни форми на проведени екскурзии. Тези мероприятия би трябвало да бъдат употребявани за възобновление на патриотичното образование на децата, би трябвало да бъдат и по-добре подсигурени във връзка с сигурността “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР