АБВ поздравява управляващите за това, че месец по-късно дойде първата

...
АБВ поздравява управляващите за това, че месец по-късно дойде първата
Коментари Харесай

АБВ се възмущава от нескопосано написан антикорупционен закон

АБВ поздравява ръководещите за това, че месец по-късно пристигна първата корекция на антикорупционния закон и то от вносителя на закона Дани Кирилов, а не седмица по-рано. Константин Проданов, ръководител на АБВ сигнализира на конференция за това, че екстрено са внесли ремонти в антикорупционния закон, с които се постановат промени и в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. С тях на процедура се не разрешава лекари, учители, еднолични търговци и акционери да бъдат общински съветници.

" Самият закон е написан нескопосно, на коляно, няма месец от приемането на закона и към този момент следва корекция в него ", разяснява Проданов. Той изясни, че в антикорупционния закон се е въвела смяна, която постанова всички общински съветници в страната в границите на седмица да подадат декларация за спор на ползи, само че към този момент при нови условия - еднолични търговци, акционери, участници в търговски сдружения с общинско присъединяване и действително хора, които са избирани по други правила, следва да заявяват противоречие, а самите условия ще изключат един огромен кръг от хора от опцията да бъдат общински съветници.

Той изясни, че през вчерашния ден вечерта Даниел Кирилов е вкарал предложение за корекция в антикорупционния закон, с който срокът от една седмица става един месец, а нуждата да се поддава тези заявления ще влезе в действие от последващите локални избори от декември 2019 година

Румен Петков сигнализира, че на процедура с този закон се дискриминират повече от 4500 лекари и няколко хиляди учители, които са еднолични търговци. " Този закон споделя няколко хиляди учители не могат да бъдат претенденти за общински съветници, както и няколко хиляди лекари ", разяснява той.

По думите на ръководителя на АБВ Константин Проданов от смяната ще бъдат наранени всички общински съветници, които са джипита, адвокати, юристконсулти и всеки, който си е купил една акция на дружество.

Константин Проданов съобщи, че АБВ провежда експертен конгрес със съществено интернационално присъединяване на тематика: АЕЦ " Белене " - ключ към развиването и сигурността на България.

Припомняме, разногласията към новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на ръководещите и на този на Българска социалистическа партия. Основната разлика обаче сред тях е кой да назначава шефа на новия орган - Народното събрание или президентът.

По тематиката корупцията и битката с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не приключиха със единодушие по тематиката. Правителството имаше упоритостта да одобри закона до края на предходната година, само че още в средата на декември президентът предизвести, че ще наложи несъгласие. Това можеше да провали упоритостта на ръководещите, само че законът беше признат на 20 декември. Държавният глава наложи несъгласие над признатите текстове, което несъгласие обаче бе преодоляно на 12 януари 2018 година. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР