Абу Даби. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Абу Даби. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

В Абу Даби вицепремиерът Eкатерина Захариева откри 77-ото посолство на Република България

Абу Даби. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри довечера 77-ото българско посолство - то се намира в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи .
В рамките на работното си посещаване във федералната монархия първият ни посланик подписа меморандум за съдействие сред двете министерства на външните работи и завърши подготовката за сключване на още два значими документа за жителите и бизнеса - за взаимно признание на шофьорските книжки, както и за взаимна отбрана на вложенията.
В близко бъдеще сред София и ОАЕ може да полети трета самолетна компания - “Емирейтс ”.

7000 посланици в Емиратите .
“Събрали сме се освен да открием една нова постройка, а да отбележим солидните и задълбочаващи се връзки сред нашите две страни. Имаме тук 7000 посланици - това са нашите сънародници, които работят във всички сфери на стопанската система “, сподели министър Захариева. Гост на церемонията по разкриване на посолството бе държавният министър Заки Нусейба, посланици и наши сънародници.
Първият български дипломат в ОАЕ - Богдан Коларов, връчи акредитивните си писма на 31 януари т.г. Преди това той беше общоприет консул на Република България в Дубай.
От средата на 90-те години последователно нараства броят на пребиваващите в ОАЕ български жители. Това е измежду главните предпоставки за откриването на генерално консулство в Дубай през 2001 година, а в този момент и на посолство в Абу Даби. Понастоящем в ОАЕ е съсредоточена най-голямата българска общественост в Залива, а евентуално и в целия Арабски свят.
Дипломат №1 на ОАЕ: Използвайте ни като трамплин за нови пазари
В рамките на работното си посещаване в ОАЕ Екатерина Захариева се срещна със своя сътрудник - външния министър на Обединените арабски емирства шейх Абдулла бин Зайед ал-Нахаян.
“Използвайте ни като насочна точка, с цел да стъпите на доста пазари, а освен като стопанска система с 400 милиарда $ БВП.
Благодаря ви за подписването на меморандума. Поздравявам ви за откриването на посолството. Вече сме изцяло подготвени да подпишем съглашението за признание на свидетелствата за правоуправление, следва последно координиране на съглашението за взаимна отбрана на вложенията ”, сподели шейх Ал-Нахаян.
Подписването на съглашението за признание на шофьорските книжки ще облагодетелства на първо място огромната българска общественост в ОАЕ, като за тях ще отпадне нуждата от наново прекосяване на шофьорски курсове и изпити в ОАЕ.
Двамата министри разискаха дълготрайно необятен кръг въпроси от интернационалния дневен ред, в това число последните развития на обстановката в Сирия, процесите в Близкия изток и позицията на Европейския съюз, исляма, религиозната радикализация, речта на омразата и битката с тероризма.

Трета авиолиния и възстановяне на износа ни .
Министър Екатерина Захариева се срещна със Султан Ал Мансури, министър на стопанската система на ОАЕ, и с госпожа Мариям Ал Мехаири, държавен министър по сигурността на храните.
Събеседниците се договориха да работят за взаимен бизнесфорум, както и да потърсят благоприятни условия за общи планове в земеделието, високите технологии, производството на биохрани.
“Произвеждаме едни от най-вкусните зеленчуци и агнешко. Преди години сме изнасяли по 40 милиона агнета годишно за Близкия изток и Залива. Нашето благосъстояние е водата, която се счита за петрола на бъдещето. Може да бъдем вашия вход към европейския пазар ”, сподели министър Захариева.
“Вашето агнешко в действителност е от най-хубавите в света и през 70-те и 80-те години на предишния век вие сте били един от най-големите вносители у нас. Сега внасяме главно от Нова Зеландия ”, сподели Султан Ал Мансури.
Министър Захариева го предложения в България.
Министърът на стопанската система на ОАЕ Султан ал Мансури към този момент е бил на посещаване у нас - през октомври 2016 година Тогава бе подписано Споразумение за икономическо и техническо съдействие.
Министрите Захариева и Ал Мансури се схванаха да работят и за директна самолетна линия София - Абу Даби на самолетна компания “Емирейтс ”.
От 2013 година има дирeктна постоянна авиолиния София-Дубай, оперирана от „ Wizz Air “, а към този момент по същата дестинация лети и друга нискобюджетна компания “Fly Dubai ”, което способства за увеличение на двустранния туристопоток. Подписването на съглашение сред Европейски Съюз и ОАЕ за отпадане на условието за краткосрочни визи за техни жители е спомагателна причина за растеж на туристическия продан.
Обединените арабски емирства (ОАЕ) са федерална монархия, формирана от седем полуавтономни княжества (емирства) – Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас Ал-Хайма, Фуджейра, Ум-Ал Куейн, Аджман. Федералната страна е основана през декември 1971 година Основател и първи президент на ОАЕ е управникът на Абу Даби - шейх Зайед Бин Султан Ал-Нахаян, който съумява да убеди управниците на емирствата да се обединят и постанова визията си за динамичното развиване на страната. Текущата 2018 година е оповестена за година на шейх Зайед във връзка със стогодишния му празник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР