Абу Бакр ал Багдади, дългогодишният водач на терористичната организация Ислямска

...
Абу Бакр ал Багдади, дългогодишният водач на терористичната организация Ислямска
Коментари Харесай

Тайните на Ислямска държава: Кой всъщност е убитият Абу Бакр ал Багдади?

Абу Бакр ал Багдади , дългогодишният лидер на терористичната организация " Ислямска страна ", укривал се в продължение на години, беше погубен тази нощ при интервенция под командването на Съединени американски щати в Сирия, съобщи ДПА.

Багдади стана прочут за света през юли 2014 г ., когато произнесе проповед в джамия в Мосул тъкмо откакто силите на " Ислямска страна " бяха завзели северния иракски град и оповестиха основаването на халифат. Това беше единственото известно негово обществено появяване, предвид на това, че групировката се опитваше да сътвори аура на тайнственост към висшия си лидер, тактичност, която също по този начин служеше добре за защитата на самопровъзгласилия се халиф, роден през 1971 година в Самара, Ирак.

През последните месеци " Ислямска страна " понесе съществени териториални загуби в Ирак и прилежаща Сирия .

През април обвързван с " Ислямска страна " уеб страница популяризира аудиозапис, за който се твърдеше, че е на Багдади, и в него той споделя, че радикалната формация към момента съществува, само че признава, че тя се е свила, и дефинира това като " тестване от Бог " .

За Багдади не се знае нищо до американското навлизане в Ирак през 2003 година - евентуално до тогава той е единствено локален свещеник в джамия. Включва се в екстремисткото придвижване против окупацията и през 2004 година е хванат и държан няколко месеца в центъра за задържане, прочут като лагера Бука, след което е освободен.-->

Твърди се, че има докторска степен по ислямски проучвания от багдадски университет. През 2010 година става лидер на " Ислямска страна " в условия на безпорядък . Сунитската екстремистка формация е съществено разтърсена от иракските и американските сили, а доста от командирите й са убити.

Групировката е учредена в навечерието на американската инвазия в Ирак от родения в Йордания екстремист Абу Мусаб аз Заркауи като локалният филиал на Ал Каида. Заркауи беше премахнат при въздушен удар на Съединени американски щати през 2006 година

През 2011 година групировката, известна под името " Ислямска страна в Ирак ", ръководена от Багдади, подхваща смъртоносна акция на бомбени атентати след изтеглянето на американските сили от Ирак.

Същата година Багдади е разгласен от Съединени американски щати за " особено обозначен световен терорист ", а за главата му е препоръчана премия от 10 милиона $. Няма съвсем никакви негови фотоси и се твърди, че е носил маски даже когато е държал речи пред командирите си.

Избухналата скоро по-късно сирийска революция дава на Багдади късмет още веднъж да се възползва от верското опълчване - характерност на " Ислямска страна " още от времето на Заркауи.

Сирийският президент Башар Асад е от алауитския клон на шиитския ислям, който е презиран от доста от радикалните сунитски почитатели на " Ислямска страна ".

В началото на 2014 година сирийската революция стартира да се изостря още повече и това дава късмет на " Ислямска страна " публично да скъса връзките си с Ал Каида, с която тя има проблеми и съгласно която моментът не е подобаващ за основаване на халифат.

Малко преди този момент Багдади е разгласен за халиф, т.е. водач, на " Ислямска страна " . В началото той пробва да укрепи позициите си посредством добавяне към имената му на името " ал Куреши ", с цел да може да претендира, че е директен потомък на пророка Мохамед.

По време на почналата през 2014 година акция на въздушни удари на Съединени американски щати против " Ислямска страна " в Ирак и Сирия на няколко пъти се появяват непотвърдени известия за гибелта му.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР