Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата

...
Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата
Коментари Харесай

Станишев към Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

„ Абсурдно е страната да абдикира от отговорностите си, а грижата за битката с насилието да се свежда до 200 000 лева Това не е добър метод и не дава отговор на европейските стандарти, към които България се стреми. “

Това показва президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в писмо до премиера Борисов.

В него той написа още, че „ в случай че продължим да си затваряме очите за същинските мащаби на казуса, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече принуждение. Насилие в фамилията. Насилие в детските градини. Насилие в учебно заведение. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие поради самото принуждение, принуждение за наслаждение.

Недопустимо е в XXI век, в европейска България да се води спор „ за “ и „ срещу “ съществени човешки права. Това не е верният спор. Едва ли такова общество се стремим да завещаем на децата си и облика, който желаеме да имаме пред света. Смятам, че точно по време на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките полезности. “

Всички политически партии се оповестиха против насилието над дами, само че това носи дребна разтуха за жертвите, написа президентът на ПЕС.

И прибавя: " Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е задоволителна като противопоставяне на казуса, само че шокиращата черна статистика приказва друго – най-малко 5 убийства единствено от началото на тази година. Вместо да хвърли светлина върху казуса и да активизира публичен запас за оправянето с него, смененият спор у нас окуражава насилниците и усилва възприятието им за безотговорност. А въпреки това – обезкуражава жертвите и ускорява възприятие им за беззащитност, за липса на поддръжка както от страна на институциите, по този начин и от обществото. "

В писмото си Станишев приканва „ освен за готовност и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, само че и за цялостна социална акция против насилието над дами и домашното принуждение, която да покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество. Кампания, изрично показваща на жертвите, че не са сами и могат да разчитат на съпричастност и поддръжка от страна на институциите. “

„ Законовите ограничения за гонене на причинителите не реализират най-важната цел – предварителна защита и премахване на казуса. Това се реализира единствено посредством смяна на публичната настройка към изрично наказание на сходни прояви. За това са нужни обединените старания на всички институции и политически партии и водачи – това изисква едно отговорно държавническо държание. Отговорност на страната, партиите и институциите е да дадат началото на такова изпитание. Иначе бездействието ще ги трансформира в съучастници. “ - отбелязва президентът на ПЕС.

„ Считам, че бездействието на страната не може да продължава и са нужни незабавни ограничения за обезпечаване на плануваното финансиране по Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение и незабавното пускане на конкурсните процедури от Министерството на правораздаването. “, показва Сергей Станишев и цитира данни на неправителствените организации, съгласно които Програмата за 2017 година е била препоръчана за публично разискване едвам през ноември (2017 г.), а би трябвало да планува ограничения за цялата (2017) година. Тя е удължена за 2018 година, само че процедурите още не са извършени. По тази стратегия Министерският съвет отпуска на Министерството на правораздаването по 500 000 лева годишно, с които се финансират на планов принцип консултативните центрове за жертви на принуждение в страната, националната гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение, стратегиите за работа с причинителите, както и с жертвите, стратегии за образование на служители на реда и други

„ Представители на неправителствения бранш в България обаче сигнализират, че единствено 200 000 от тези 500 000 лева стигат по предопределение, а процедури за предходната година изобщо не са били провеждани – даже и за тези извънредно незадоволителни 200 000 лева Психолозите и експертите в центровете работят на непринуден принцип, а юристите, бранители на жертвите, са застрашени от санкции, тъй като надвишават тавана за случаи, в които дават отбрана pro bono. “ - написа Станишев.

Заради забавени процедури в Министерството на правораздаването, през днешния ден, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, защото изтича публичната поръчка. В момента тя се поддържа от доброволци посредством неправителствените организации денем, само че според Кодекса на труда нощният труд не може да е непринуден и по тази причина са нужни средства.

„ Общото усещане е, че страната е абдикирала и не води битка с насилието над дами и деца и домашното принуждение. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за поддръжка на претърпели принуждение, денонощна гореща телефонна линия, обезпечават психическа и правна помощ. Самите те обаче, изключително в подтекста на изкривения обществен спор, са изправени пред големи провокации – от неналичието на финансиране до враждебната обществена среда, в която са принудени да правят работата си. Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, единствено за последния месец, точно затова. Истината е, че институциите не правят даже отговорностите, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а казусът се задълбочава. “, разяснява Станишев и приканва държавното управление към незабавни ограничения за отпущането на плануваните средства и цялостна акция против насилието над дами и деца и домашното принуждение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР