Абсурдите в енергетиката продължават. С одобрено в петък решение кабинетът

...
Абсурдите в енергетиката продължават. С одобрено в петък решение кабинетът
Коментари Харесай

БЕХ ще плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

Абсурдите в енергетиката не престават. С утвърдено в петък решение кабинетът на Николай Денков в оставка е изменил едно от поредицата решения в бранша, с което задължи „ Български енергиен холдинг “ да подари 728 млн. лева на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, оповестява " Сега ".

До странното подаяние се стигна, откакто Народно събрание задължи финансовото министерство незабавно да обезпечи 1 милиарда лева за покриване на недостиг във фонда, който би трябвало да поеме разноските по либерализация на пазара на ток за семействата. Сега обаче се оказа, че върху дарението би трябвало да се заплати голям локален налог, възлизащ на 36,4 млн. лева Обикновено данъкът се заплаща от получателя, само че в тази ситуация кабинетът е взел решение да задължи донора БЕХ да го заплати.

Това излиза наяве от оповестено в държавната осведомителна система решение на кабинета от петък, 5 април. То очевидно е взето на автограф, тъй като последното присъствено съвещание на държавното управление в оставка бе на 3 април. Решението съдържа тъкмо едно изречение и с него кабинетът задължава БЕХ да заплати локалния налог върху дарението. По закон страната и общините са освободени от локален налог върху даренията, само че в тази ситуация безвъзмездното финансиране е от комерсиално сдружение към фонд.

Самото подаяние следва да бъде осъществено в 7-дневен период от деня, в който министерство на енергетиката ще придобие задълженията на „ Топлофикация-София “ към БЕХ и „ Булгаргаз “ на обща стойност 1,6 милиарда лева Към момента няма данни тази интервенция да е финализирана. По партидата на общинската компания няма подадени сходни проектодокументи за регистриране. Няма и решение на столичния общински съвет по тематиката, а сдружението е общинско. Според източници на „ Сега “ някогашният енергиен министър Румен Радев не е подписал проектодоговора с „ Топлофикация-София “. Както „ Сега “ писа, препоръчаната от кабинета " Денков " скица за прекачване на заеми и задължения в енергетиката е доста проблематична, изключително по линия на държавните помощи. Там кабинетът замаза проблемите с признати постфактум промени в постановлението за приемане на закона за държавния бюджет.

Не е ясно дали на фона на тези въпросителни служебното държавно управление няма да анулира постановлението за даване на 1,6 милиарда лева изключителни средства по бюджета на енергийното министерство до приемането на мнение от Европейска комисия. Сумата бе разпоредена от МФ още при започване на април и голямото заплащане е една от аргументите Народното събрание да вземе решение за ограничение на разплащанията отвън пенсии, заплати и режийни. Ако Министерски съвет анулира постановлението, ще би трябвало да се търси друго решение за обезпечаването на средства за фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР