Абсурдите в българското здравеопазване от години ни заливат отвсякъде. Водят

...
Абсурдите в българското здравеопазване от години ни заливат отвсякъде. Водят
Коментари Харесай

Телефон 112: Счупен крак ли? Хванете си такси!

Абсурдите в българското опазване на здравето от години ни заливат отвред. Водят ни през възприятие на обезсърчение, яд, незаинтересованост... Всъщност ние от дълго време свикнахме с тях, както свикнахме и с останалите. От мутренските години, през приватизацията, до КТБ. Вече надали нещо би ни направило усещане. По-добри от нас, българите, в това няма.
Пребинтовани понякога, парадоксите в медицината ни са безконечната " болна тематика " в медиите, а и в страната. Утре наложително би трябвало да излезе ново изявление - звъниш на някой от десетките пациентски или лекарски организации за приключването на млади фрагменти и засилващата се липса на експерти от всевъзможен темперамент. Трябва ти нещо за първа страница? Проверяваш още какъв брой общински лечебни заведения са банкрутирали и за какъв брой хора най-близкият доктор е на десетки километри, а децата и внуците от дълго време са в " чужбината ". Трябва ти незабавно репортаж за утринния блок? Отиваш при следващите очернени близки от следващата закъсняла кола за спешна помощ.
За страдание, с изключение на маркиране на проблемите, друга изгода от всичко това няма. Единственият извод, с който всички биха се съгласили е, че до болежка, от време на време и до гибел, се уверяваме, че проблемите в българското опазване на здравето са неизчерпаеми. А незабавната помощ, в частност, от дълго време няма потребност от незабавна помощ, както горчиво се шегувахме преди, а от евтаназия, без изгледи за следваща ексхумация. Защо? Ще разберете по-късно.
За 26 години се смениха близо две дузини министри. Въпреки че всеки един осъзнаваше, че на него се гледа като на следващото " камикадзе ", новопостъпилият министър постоянно идваше със своята " вълшебна " визия за смяна и дежурните гръмки обещания за промени. Д-р Петър Москов дори искаше да остави и своя " отпечатък ", само че за жалост (или за радост), не му се получи. Сегашният, Кирил Ананиев, е 23-тият здравен министър от 1992 година.
Здравният ни бранш от години е изсмукван от толкоз безскрупулни лобита, че е цяло знамение по какъв начин още имаме хора в бели униформи. То на здрави хора ли не им се рязаха органи за асимилиране на пътеки, та закупуването на съоръжение ли не бе надписвано неведнъж за стотици хиляди левове кървава облага... Примери колкото желаете. " Но пък кой бранш у нас не е движен от подмолни ползи ", ще кажете вие и ще бъдете прави! Но въпреки всичко, опазването на здравето – в тази сфера цената на смукането на държавни средства и несъответстваща политика се мери безусловно в човешки животи.
Историите и легендите за неприятната връзка сред 112 и колите за спешна помощ са доста и до една трагични. Достатъчно е за десетина минути да се поровите в интернет. Само гледайте да не ви прилошее от това, което ще прочетете, тъй като " светът е необятен и кола за спешна помощ не дебне отникъде ". Всъщност, положението на незабавната ни помощ е толкоз неприятно, че никой не разполага даже с приблизителна статистика, посредством която да се разбере мащабът на протичащото се. То не и доста за схващане...
Все отново има някакви данни, които надигат завесата над един от най-големите проблеми в страната. За 2016 година са регистрирани 752 000 повиквания. Няма обаче оповестени данни на кои за какъв брой минути се е отзовал екип – от приемането на позвъняването до идване на медиците на адреса. За 2017 година също още не разполагаме с такива данни. И по-добре. Сухата, смразяваща статистика сочи, че през днешния ден в София дежурят приблизително по 15 екипа на денонощие. Според специалисти за обслужването на град с над 2 млн. поданици са нужни 60.
За никого не е загадка, че в България тази държавна услуга се крепи на чутовния възторг на дребното останали да работят в Спешната помощ лекари. Те са минимум отговорни за положението на бранша и заслужават единствено възторженостти.
Във вчерашната вечер се уверих персонално, че по-лесният и ефикасен метод да се стигне до болница е да си повикаш такси. Стига да имаш тази опция – да си в схващане или да има някой с теб, а за какво не и да имаш задоволително пари, с цел да си платиш транспорта.
При развиването на обстановката през същата вечер се стигна до такава степен лекари да предлагат опцията за такси, защото съгласно неофициалната статистика по-този метод нарастват възможностите за позитивен излаз. Всъщност се оказа, че е по този начин! Тенденцията таксита да правят работа на коли за спешна помощ се удостовери и от една от най-големите компании в сектора, чийто представител съобщи за Actualno.com, че доверието, което им гласоподават потърпевшите хора е все по-голямо.
Поредната история
Вторник вечер – футбол със остарели другари от квартала. Разпускаме напрежението, валят майтапи, играта си върви, настроението е чудесно. Както постоянно по това време от седмицата.
Така, съвсем към средата на мача, " Македонеца " поведе топката в нашето наказателно и внезапно се чу чудноват гърмеж. Като от скършване на дебела летва. Всички се скупчваме към нашия другар, който към този момент е лежащ по тил и се превива от болежка. Опитваме се да го окуражим: " Опитай се да изпънеш крайници, пробвай да стъпиш на него... " Някои от тези, които бяха по-далеч и не чуха неприятния тон, дори споделят: " Айде стига си симулирал! Ставай, водите в резултата! " " Македонеца " обаче е безапелационен: " Момчета, счупих го, дотук бях ".
Споглеждаме се всички! Един от нас към този момент набира 112. След няколко минути в пояснение и очакване му споделят: " Поръчката Ви е призната " - все едно е поръчал пица. В това време останалите тичат за облекла, които да подложат под потърпевшия, с цел да не лежи непосредствено на студения терен. Други му крепим главата и се опитваме да обърнем работата на смешка. Измежду купищата въпроси " по какъв начин си ", " доста ли боли ", се чуват " искаш ли вода, уиски, цигара "...
След малко стартират и разногласията. Едни споделят – " давайте непосредствено да го караме за " Пирогов ", а други са безапелационни – " не би трябвало да го мърдаме ". Аз съм от вторите, тъй като не се знае от какъв темперамент е счупването и има ли наранени мускули и сухожилия.
Отговорникът на комплекса, обезверено понесъл торба с лед, също се включва с скъпа концепция. Предлага да донесем скамейка от една от съблекалните, с която да пренесем " Македонеца " на топло. Речено-сторено. Пейката идва за 10 секунди. Четирима от нас деликатно качваме нашия другар на самобитната носилка, който към този момент е бледен, само че резервира възприятие за комизъм.
Линейката още я няма.
Влизаме на топло в съблекалнята и започваме убиваме времето в очакване на колата за спешна помощ с персонални недоволства. Всеки споделя тежък спомен за своя конфликт с телефон 112. Постепенно, гласовете на тези, които са за това да закараме потърпевшия непосредствено до " Пирогов " се чуват все по-силно. Решаваме въпреки всичко да изчакаме още малко. На нашия другар стартира да му пада кръвното и да го втриса. Тичаме за нещо сладко и за вода. Минали са 25 минути от първото позвъняване.
Линейката още я няма.
Решаваме да звъннем за повторно и да проверим какво става. Да чакаме ли въобще? Отново диктуваме почтително данните на потърпевшия и отговаряме отново на редица въпроси. След което чуваме на високоговорителя нещо, което няма скоро да забравим: " ".
Всички се споглеждаме, множеството псуваме. Аз най-вече. Един от нашите другари намира като вълшебник отнякъде 3 летви, взима бинт от аптечката на колата и прави спонтанна шина на пациента, като самият той се включва със препоръки по какъв начин да стане по-здрава. Понасяме го и малко по малко го вкарваме да легне в колата му и газ към " Пирогов ". Там се оказва, че подбедрицата му в действителност е прекършена. На две места. Както са прекършени и нашите очаквания, че един ден ще имаме обикновено опазване на здравето.
След известно очакване, на нашия човек му поставят естествена шина, а един от докторите му споделя, че се нуждае от интервенция и тя ще му коства 3000 лв.. " Македонеца " го поглежда с съмнение и споделя: " Сам ще се оправя ". Вярваме му! Той може всичко да оправи самичък пък и в случай че ни няма нас - таксита в София, колкото искаш! За тях осигуровки не са нужни.
Автор: Димитър Лазаров


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Радев плаши с военна хунта! * Радев плаши с военна хунта!*  Зеленият билет - следващата засегнатост към столичани Зеленият билет - следващата засегнатост към столичани  За Тръмп, самохвалството и проблемите на света За Тръмп, самохвалството и проблемите на света  Връщането на казармата - неистина, хранеща носталгията * Връщането на казармата - неистина, хранеща носталгията*  С какво ни прекараха около Истанбулската спогодба С какво ни прекараха около Истанбулската спогодба Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Последно: Масуд и Терез отпътуват за Хол...
Лъвчетата Терез и Масуд ще бъдат изпратени на следващия ден (30 януари) в избавителен център в Холандия, където ще им бъде оказана нужната помо...
Трима арестувани за убитото от питбул дете Кое е нездравословното в палмовото масло? Общи легенди за Фейсбук Бисер Петков: Случаят с насилието над деца... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 31 януари
Овен Тази сряда е подобаваща за това да се срещнете със съидейници, с които да обсъдите ваши общи планове. Хубаво е да имате ясни наме...
Какво ви чака ТАЗИ ВЕЧЕР в любовта споре... В Гърция: При неуспех на договарянията за име... Тамън се договорим с румънските сътрудници, и... Skype се срина НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image ГЕРБ отговори на Българска социалистическа партия - желае оставката на...
ГЕРБ и Българска социалистическа партия влязоха в поредна борба по абсурда " Кумгейт ", в основата на който стоят депутатите Делян Добрев и Елена Йончева. Двете па...
Плевнелиев: Българска социалистическа партия се трансформира в антиевропейс... Новините: Най-важното за деня, 30 януари Губим 4 милиарда лева годишно поради емигранти... Конституционен съд: Парламентът нелегално е отхвърлил оста...  www.expert.bg  Изтичат годишните винетки за 2017 година Изтичат годишните винетки за 2017 година  В първата си тирада пред Конгреса Тръмп се похвали главно с стопанската система В първата си тирада пред Конгреса Тръмп се...  Правителството към този момент е с нов уебсайт Правителството към този момент е с нов уебсайт  Цацаров разпореди инспекция в БДЖ Цацаров разпореди инспекция в БДЖ  www.iwoman.bg  Електронната цигара поврежда ДНК-то Електронната цигара поврежда ДНК-то  Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 31 януари Нещо ВЪЛНУВАЩО в хороскопа за 31 януари  Джоли посети бежански лагер с дъщерите си Джоли посети бежански лагер с дъщерите с...  Вижте Ана Курникова след раждането (видео) Вижте Ана Курникова след раждането (виде...  http://www.sportlive.bg  Левски е на сериозна облага от прехвърлянето на Мапуку Левски е на сериозна облага от трансфер...  Спортът по малкия екран през днешния ден Спортът по малкия екран през днешния ден  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Браво! Левски налучка формулата на триумфа Браво! Левски налучка формулата на триумф... Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Нови Най-четени Най-коментирани Телефон 112: Счупен крайник ли? Хванете си такси!... 30 0 Бойковщина... 58 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР