Абсурдите около наказателното производство срещу групата на Димитър Желязков-Митьо Очите

...
Абсурдите около наказателното производство срещу групата на Димитър Желязков-Митьо Очите
Коментари Харесай

Делото срещу бандата на Митьо Очите потъна в нов спор – кой да е съдия-докладчик

Абсурдите към наказателното произвеждане против групата на Димитър Желязков-Митьо Очите не престават . Според прокуратурата несебърският необут и още десетима души са виновни за закононарушения (рекети, побои, палежи и др.) в интервала 2013 – 2018 година  Съдебното произвеждане обаче към този момент четири години или не може да тръгне, или в случай че тръгне, отново се връща в начален стадий поради юридически неуредици.

Последната от тях е обвързвана с  предписание на арбитър Петя Крънчева от 23 ноември.

Припомняме, че  след закриването на Специализирания углавен съд (СпНС) предходната година делото бе трансферирано към Софийския градски съд (СГС) . За ръководител на правосъдния състав бе избрана точно арбитър Крънчева. Първоначално тя излезе със мнение, че Софийски градски съд не е способен да гледа делото. Стигна се до  спор за подсъдност , който бе  решен от Върховния касационен съд, който отхвърли тезата на съдийката.

Сега Петя Крънчева обаче е открила, че погрешно предходната година делото е било разпределено на нея.  Според Крънчева процесът следва да се води от съдията, която го е гледала в СпНС –  Лилия Георгиева.  Крънчева е описала визията си по въпроса в разпореждането от 23 ноември, което не предстои на обжалване или митинг.

Тя показва, че в СпНС  в интервала 2019 – 2021 година е имало три разпоредителни съвещания  във връзка с проблеми от различно естество и връщане на делото на прокуратурата. При всяко рестартиране на процеса съдия-докладчик обаче си оставала Лилия Георгиева.

При закриването на Спецсъда се оказва, че делото отново е на стартовата линия. Петя Крънчева счита, че  проблеми като този е пропуснато да бъдат уредени от Народното събрание със съответните ремонти в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и подлежат на пояснение.

„ Според сегашния арбитър – докладчик, волята на законодателя в ЗИД на Закон за съдебната власт, в тенденция преустановяване работата на Специализираните съдилища, като се уредят въпросите с подсъдността на неприключилите пред тях каузи, обосновава разумно аргумента, че когато по делото са извършени процесуални дейности, довели до установяване на инцидентен принцип на арбитър – докладчик /в случая съдията – докладчик на СпНС, 12 състав – арбитър Лилия Георгиева/, който арбитър се е срещнал с делото, е разглеждането на същото това дело да бъде продължено от правосъден състав с присъединяване на този арбитър – докладчик. Обратно, в случай че по делото не са осъществявани каквито и да е подготвителни дейности за разглеждането му в правосъдно съвещание, тогава делото следва да се изпрати по подсъдност на съответния съд, в който да се дефинира нов арбитър – докладчик “, се показва в разпореждането на Петя Крънчева.

Според нея в тази ситуация са  нужни „ убеждение и коментар “ от административния началник на Наказателното поделение при Софийски градски съд по отношение на разпределението на делото . Това е Руси Алексиев, който е и зам.-председател на съда.

Към петък – 8 декември, обстановката бе висяща , сподели информация на „ Флагман “.  Руси Алексиев не е взел решение по проблема. Възможно е да има развиване идната седмица.

Лилия Георгиева към сегашния миг правораздава в Софийски градски съд, което е още един мотив на Крънчева,  че точно колежката й би трябвало да продължи да гледа делото против Митьо Очите и компания.

Неуредиците към наказателното произвеждане, които не престават към този момент четири години,  обаче повдигат въпроса за вероятен финален неуспех на прокуратурата (и въобще на правораздавателната система) заради приключване на  давностния период.

flagman.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР