Абсолютно спекулативни са твърденията за повишение на цените на електрическата

...
Абсолютно спекулативни са твърденията за повишение на цените на електрическата
Коментари Харесай

Иван Иванов: Абсолютно спекулативни са твърденията за повишение на цените на тока на регулирания пазар


Абсолютно спекулативни са изказванията за покачване на цените на електрическата сила на контролирания пазар и то с 30 %. Това съобщи пред публицисти ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов във връзка изказванията на бизнеса за взаимозависимост на цените на тока на свободния пазар с тези на контролирания.

„ Годишният ценови интервал, който се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира на 1 юли (2017 г.) и ще приключи на 30 юни 2018 година Изтекъл е единствено половината от този ценови интервал. Методиката, по която КЕВР дефинира цените за контролирания пазар (битови и небитови консуматори ниско напрежение на контролиран пазар) по никакъв метод не кореспондира с цените, които се оферират от снабдители и търговци на електрическа сила.

Абсолютно спекулативни са изказванията за такива упоменати от 30 % нарастване на цената на електрическата сила за контролиран пазар. Ние следим по какъв начин се развива пазара на електрическа сила в страната, само че контролираният пазар има това огромно преимущество, че дава непоклатимост на цените и когато на хората през предходната година имаха цена на контролирания пазар по-висока от цената на свободния пазар то, те за сметка на това имаха една непоклатимост. Такава непоклатимост ще имат и през идващия ценови интервал, който ще стартира от 1 юли 2018 година „, безапелационен бе ръководителят на енергийния регулатор.

В допълнение той посочи, че заявките, които би трябвало да бъдат получени от производителите на електрическа сила ще постъпят в КЕВР след началото на месец март, след което следва да бъдат прегледани. „ Дотогава всевъзможни такива изказвания, които за неволя могат единствено да внушат неустановеност у потребителите са безусловно неоснователни и без всевъзможни благоприятни условия да се потвърди, че такива нараствания ще се получат “, сподели още той.

По отношение на идната смяна, която ще даде повече благоприятни условия за практикуване на надзор от страна на регулатора, ръководителя на КЕВР изясни, че става въпрос за въвеждането на условията на еврорегламента за REMIT.
„ Наистина желая да поясня какво може да прави КЕВР. Съгласно правилник 1227 за интегритет и бистрота на пазара на едро на електрическа сила и природен газ, КЕВР може да получи пълномощия по следствие, както и пълномощия по налагане на съответни наказания, само че единствено в този сегмент - пазара на едро “, изясни Иван Иванов.

По този мотив КЕВР дружно с Европейска банка за възстановяване и развитие е подготвила промени в Закона за енергетиката за въвеждане на текстовете които са от регламента REMIT. Очакването е откакто бъдат разисквани те да бъдат импортирани в Народното събрание и гласувани там.

„ Това дава права на КЕВР да проверява операции, или вътрешно приключване на информация на проведения борсов пазар, т.е. на равнище Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). КЕВР няма пълномощия и по закон не може да ги придобие за следствие на договорите за търговците, които те ползват или упорстват да се подпишат от страна на българския бизнес”.

В този смисъл ръководителя на енергийния регулатор напомни, че подозренията за картел са в пълномощията на антимонополната комисия.
„ Съгласно законите на Република България има специфична комисия, която се занимава с сходна операция на това равнище и възможни картелни съглашения и това е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Аз означавам със удовлетворение, че представителите на българския бизнес са разбрали това и по тази причина оповестяват, че ще сезират Комисия за защита на конкуренцията. КЕВР не може да получи права за тези следствия. Те са в друга област “, съобщи Иван Иванов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР