Абсолютно незачитане на правовия ред в държавата и злоупотреба с

...
Абсолютно незачитане на правовия ред в държавата и злоупотреба с
Коментари Харесай

Само във Фрог! Съдът върна директор на училище на работа, от РУД-Варна пак го уволниха .

„ Абсолютно неуважение на правовия ред в страната и корист с власт! “, по този начин известният пловдивски юрист Кристиан Гьошев, разяснява пред FROG решението на Началника на Регионалното ръководство на образованието във Варна Венцеслава Генова да уволни наново шефа на Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ в село Николаевка, област Варна Павлина Иванова.
През лятото на 2016 година Генова уволнява Иванова с изказвания за голям брой дисциплинарни нарушавания, касаещи административни пропуски в учебното заведение.
Бившата директорка апелира уволнителната заповед пред Съда, който на три инстанции се произнася в нейна изгода и анулира уволнението.

Адвокат на Иванова по делото през тези 2 години и половина бил Кристиан Гьошев, станал прочут още през 2002 година, когато като възпитаник, поведе ученическите митинги за анулация на матурите и дружно с родители завоюваха правосъдните каузи за тяхната анулация във Върховния административен съд. Днес Гьошев се занимава единствено с административно и трудово право, като признава, че делата свързани с образованието са му уязвимост.

На 6 ноември 2018 година към 09:00 часа, Павлина Иванова дружно с адв.Гьошев и няколко нейни познати се явяват в учебното заведение в с.Николаевка, с цел да и спомагат при встъпването ѝ в служба с оглед осъществяването на правосъдното решение. Временно изпълняващата шеф на учебното заведение Бистра Бойчева обаче отхвърля да пристъпи към предаване на учебната образователна документи, печати, ключове и други, които са нужни на един шеф за практикуване активността му. Заявява, че ще изчака да дойдат от РУО-Варна, с цел да и дадат заповед за освобождение от служба и тогава ще съобщи, каквото е належащо.

След близо час, към 10:00 часа, в образователното заведение идва Началника на РУО-гр.Варна Венцеслава Генова, дружно с неин юрист и специалисти от институцията.
Предоставят за автограф на Иванова заповед за възобновяване на работа и нова длъжностна характерност, които тя подписва. Секунда по-късно обаче, Генова декларира, че се възползва от законовото си право и считано от идващия ден /07 ноември 2018 година/ уволнява Павлина Иванова още веднъж, защото при нея липсвали качества да извършва длъжността „ Директор “. Скандалното в тази ситуация е, че претекстовете в новата уволнителна заповед са същите като претекстовете на анулираната от съда.

Тази конюнктура, работи шокиращо за Иванова, която не могла да повярва какво се случва, а Началникът на РУО и наредила да пристигна неотложно с нея в инспектората, с цел да и актуализира работната заплата. Тогава обаче юрист Кристиан Гьошев и задава въпрос: „ Тя през днешния ден е шеф на учебното заведение и следва да и бъде предадена образователната документи с протокол, нали? “. След малко лутане, специалистите преценяват, че следва в реалност да се съобщи документите на Иванова от краткотрайния шеф Бойчева, за което да се изготви протокол. Забелязва се обаче, че в същия не попадат записани щемпел на учебното заведение, ключове, пароли за достъп до електронните системи и други, които са нужни за осъществяване длъжността „ Директор “, като Иванова желае да се впишат и да ѝ се предадат. Тогава краткотрайният шеф Бойчева декларира, че няма да съобщи печата, а Началникът на РУО Генова я подкрепила с претекстът, че подобен не ѝ би трябвало. Тогава Павлина Иванова отказала да подпише протоколът за приемане на учебните документи, защото не може да си извършва действително функционалностите без щемпел, ключове, пароли за достъп и други.

Според юрист Кристиан Гьошев новата уволнителна заповед е оскъдна, защото не е изпълнено първоинстанционното решение. На второ място, съгласно юристът, никой не може да бъде осъден за едно и също действие два пъти, което е антична римска поговорка Non bis in idem.

За случая неотложно е бил известен просветителния Министър Красимир Вълчев, при който до дни се чака да постъпи тъжба по случая. Павлина Иванова е безапелационна, че в случай че министърът не анулира заповедта на Генова ще апелира и второто си уволняване в Съда. Според юристи, уволнението изрично ще падне в съда, а задачата му е било да се протака във времето връщането на работа на учебния шеф и разубеждаването му да се бори за поста си, посредством репресии - полицейски и прокурорски преписки.

Калин Пловдивски

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР