Абсолютно не! Не, че има нещо лошо - ако има

...
Абсолютно не! Не, че има нещо лошо - ако има
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Специализирани изследвания преди ваксина рядко са необходими

" Абсолютно не! Не, че има нещо неприятно - в случай че има някакви подозрения родителят или персоналният доктор би могъл да направи всичко, което реши, само че като скрининг да се вкарват проучвания при очевидно положително, обикновено здраве е изцяло ненужно, тъй като наборът от проучвания ще е доста стеснен. Не е належащо, не тъй като ще отнеме време, не тъй като е скъпо, а тъй като крие някакви опасности. Най-големият риск е вие да свържете заболяване в ранен интервал с имунизацията. Реално това няма да е по този начин... Най-често това се случва при грипната ваксина. Хората чакат като си слагат имунизацията октомври до лятото да не се разболяват, което няма по какъв начин да стане, тъй като тя съдържа 4 варианта. " Това отговори националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в изявление за Actualno.com  в отговор на въпрос дали би трябвало да се вършат по-особени проучвания, да вземем за пример кръвни проби, за по-голяма сигурност дали детето няма здравословен проблем, който да повлияе при слагане на ваксина.
Д-р Кунчев напомни, че имунизациите са жертва на личния си триумф, защото хората към този момент не виждат опасността от заболяванията, които са изкоренили. По думите му в имунизационното покритие за морбили в групата за първата доза е 95%, само че при втората група за 12-годишните пада на 80-85%.
На въпрос какво би трябвало да знаем преди слагане на ваксина доктор Кунчев отговори: 
" Чудя се по какъв начин да дава отговор, тъй като най-лесният отговор би бил да имаме доверие на персоналния си доктор. Той би трябвало най-добре да познава пациентите си, положението на детето, фамилната история на болесттите. Няма нищо неприятно, в случай че майката родителите желаят да знаят какво се прави, какво съдържа тази ваксина какво би могла да чака и един от проблемите на системата е, че заради огромна претовареност на сътрудниците не могат да отделят и да отговорят на въпросите, а когато те не могат родителите търсят в интернет, където огромна част от информацията за имунизациите е извънредно погрешна и лъжлива. "
Той добави, че по-голямата част от имунизациите се слагат до 1–годишна възраст и каквото и да се случи през този интервал психически постоянно може да се търси повода в нея.
Според националния здравен контрольор, до момента в който преди години е имало 10-15 сигнала за нежелани реакции, в този момент те са към 160 годишно и посочи, че едвам 10% от тях са действителни реакции. 
По думите на Кунчев не са доста страните, в които има Фонд за обезщетение при нежелани реакции от ваксини:
„ Други страни, виждайки какво става с предходните не са създали и няма да създадат, тъй като това докара до такова деформиране на информацията и изкуствено търсене на отплата при всевъзможни случаи... Когато приказваме за медицински проблеми е много по-сложно вземането на решения, “ отговори Кунчев и добави, че не оспорва решенията на съда, в които той се е произнесъл за погашение на обезщетение. "
" Може и да има в България, нямам нищо срещу, само че не е моя работа. Има си законодателство. Важното е с него да не се злоупотребява и второто значимо е, че и сега има способи за компенсиране. Това, че няма подобен фонд не значи, че засегнатият родител не може да има искания в две направления или към производителят или към изпълнителя (хладилна верига, поставил е 10 дози вместо една (случват се такива грешки) ", изясни още националният здравен контрольор.
Вижте какво отговори доктор Кунчев и на други въпроси във видеото:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР