Абсолютно безупречна постановка. Адаптирана отлично от Юрий Дачев по великия

...
Абсолютно безупречна постановка. Адаптирана отлично от Юрий Дачев по великия
Коментари Харесай

Зимата на нашето недоволство – безупречен театър

Абсолютно безупречна режисура. Адаптирана чудесно от Юрий Дачев по великия разказ на Стайнбек, сложена на сцената на Малък градски спектакъл " Зад канала " от Бина Харалампиева с опит и умеене, които личат във всичко – чудесна образна среда (сценография и костюми Свила Величкова), музика на Асен Аврамов (със специфичното присъединяване на Иван Лечев) и преди всичко актьорите, най-много актьорите.

Асен Блатечки споделя в едно изявление, че Стайнбек е обичаният му публицист. Не зная дали това е повода, само че в ролята на Итън той е просто примерен – толкоз необикновено добър, същински себе си, че съумява да зададе на цялото зрелище някаква дълбока човещина, откровеност и меродавност. Тук би трябвало да отбележа, че надалеч не съм измежду почитателките на Блатечки, само че в този случай просто е невероятно да не призная, че това му осъществяване е измежду най-хубавото на родна сцена сега, и е необяснимо по какъв начин той е пропуснат измежду номинациите за " Аскеер " 2018 (представлението има три други номинации).

Неминуемо в един миг Итън би трябвало да реши накъде да продължи живота си. Дали самичък в своята справедливост или като другите – с малко взаимни отстъпки, с малко секрети, с малко неистини.

Историята на Итън е елементарна и по тази причина настояща – в този момент и постоянно. Итън е човек интелигентен и почтен, а тези две достолепия на едно място са били и ще не престават да бъдат спънка за сполучливо консолидиране в обществото. Семейството на Итън, приятелите му и даже постоянните клиенти в магазинчето му го харесват, обичат и почитат, само че въпреки всичко си имат едно мислено – има нещо в този човек, така честен, по този начин непосредствен, по този начин безпаричен. Неминуемо в един миг Итън би трябвало да реши накъде да продължи живота си. Дали самичък в своята справедливост или като другите – с малко взаимни отстъпки, с малко секрети, с малко неистини.

В ролята на пияницата Дани Тейлър Малин Кръстев прави страховит дебют на сцената на " Зад канала " – точно той е едната номинация за " Аскеер " за поддържаща роля. Василена Атанасова в ролята на Марджи Хънт също е номинирана за поддържаща роля и това е изцяло целесъобразно – героинята й съумява да стане ясна на фена единствено накратко и жеста още в първата сцена. На афиша на постановката – също доста добър, е и Светлана Янчева в ролята на Мери, брачната половинка на Итън, само че тази роля въобще не предлага задоволително провокации за огромна актриса като нея. Не мога да пропусна и Илка Зафирова, в ролята на лудата стара вуйна на Итън – тази роля е написана особено за нея и тя я извършва с обсег, заслужен за кралица, пък въпреки и луда кралица. Останалите артисти също имат отлични включвания, тъй че цялото зрелище е безапелационно, компактно и запаметяващо се. Билети за този сезон няма, само че обезателно го включете в есенната си театрална стратегия.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР