Абсолвентите на НАТФИЗ ще създават изкуството след кризата. Възпитаниците на

...
Абсолвентите на НАТФИЗ ще създават изкуството след кризата. Възпитаниците на
Коментари Харесай

Последният клас на проф. Стефан Данаилов напуска НАТФИЗ - slava.bg

Абсолвентите на НАТФИЗ ще основават изкуството след рецесията. Възпитаниците на двата факултета – театрални и екранни изкуства, са деликатно определени, подготвени и готови от Академията, с цел да генерират и развиват креативен хрумвания даже в сложни времена като това. Тъй като пандемията лиши последните им срещи с публиката на образователните подиуми в НАТФИЗ, ще ви ги представим.

Наричат се MASTERCLASS и бяха последният избор на проф. Стефан Данаилов. Преди 4 години 10-те девойки и 12-те момчета се пребориха с други 300 претенденти за мястото си в НАТФИЗ.

На 20 декември 2018 година се изправят пред първия си съдбоносен изпит в театъра и първата си аудитория в облици, основани от Уилям Шекспир, Кристофър Марлоу и Джон Уебстър. Спектакълът е „ Кръв и Власт “ на доктор Росица Обрешкова. Два месеца по-късно, на 8 февруари 2019 година, показват за първи път в България пиесата на Филип Ридли „ Зверското синьо “ в превод и режисура на доктор Сава Драгунчев, което им отваря вратите на професионалните подиуми.

В рамките на по-малко от година актьорите от класа влизат в „ Братя Карамазови “, „ Три високи дами “, „ Лисичета “, „ Когато гръм удари “ и „ Цветът на дълбоките води “ на Народния спектакъл, в „ Ромео и Жулиета “ и „ Еквус “ на Младежкия спектакъл, „ Снежната кралица “ на Сатиричния спектакъл и в „ Госпожа Министершата “, „ Скачай “ и „ Палачи “ на спектакъл „ София “. Докато вземат изпитите си и се явяват на фестивали, в които отстояват престижа на НАТФИЗ, студентите се включват в фотосите на филми и сериали като „ 11 А “, „ Маймуна “, „ Откраднат живот “, „ Съни бийч “ и „ Ягодова луна “.

Междувременно доктор Сава Драгунчев работи интензивно по превода на пиесата за дипломния им театър. Текстът е приет за модерна преводна драматургия и оповестен от гилдията на българските театроведи. Народният спектакъл, Съюзът на артистите в България и Международният сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът “ подкрепят реализирането му в НАТФИЗ. Репетициите вървят трескаво и като в транс.

Студентите ваят функциите, които в никакъв случай няма да не помнят. Три дни преди премиерата на „ Лодкарят “ от Джез Бътъруърт класът осиротява. На 29 ноември 2019 година огромната сцена на НАТФИЗ се изпълва от учениците, сътрудниците и приятелите на проф. Стефан Данаилов, пристигнали да се допрян до духа му с последния дипломен театър на последния му клас. „ Лодкарят “ се готви да се впусне в националното турне на НАТФИЗ в страната, само че животът има други намерения…

Спектакълът е селектиран и поканен за присъединяване на фестивала „ Сцена на кръстопът “ в Пловдив. Ако през септември има фестивал, има и късмет „ Лодкарят “ да оживее най-малко още един път, в случай че ли не, ще следим развиването на последните блага на Мастера за българското кино и спектакъл.

Студентите от последния клас на проф. Стефан Данаилов са Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков и Румен Троев.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР