Абракадабра - думичка, която съвременните фокусници използват постоянно. Нейният произход обаче

...
Абракадабра - думичка, която съвременните фокусници използват постоянно.
Нейният произход обаче
Коментари Харесай

Абракадабра - една дума с наистина древен произход

Абракадабра - думичка, която актуалните фокусници употребяват непрекъснато.

Нейният генезис обаче е малко по-интересен и в действителност античен.

Виж още: Магията на магията

В предишното тази дума се е считала за магическа и способна да помогне при висока температура или зараза. Най-стария писмен източник в който тя се загатва е " Liber Medicinalis " (позната и като " Medicina Praecepta Saluberrima " ), една творба от трети век на Квинт Серен Самоник, доктор в двора на римския император Каракала (Марк Аврелий Север Антонин Август). Самоник предложил на императора да носи триъгълник ориентиран надолу върху който е била изписана думата.

Вярвало се е, че този талисман носи положително здраве. И въпреки това да е първото споменаване в писмен източник на " Абракадабра ", най-вероятно думата има още по-древен генезис. Може би даже идва от антична Месопотамия където също е съществувала процедура да се пазят хората от демони и заболявания посредством вълшебен амулети.

В Рим с изключение на Каракала и други императори са носели талисман сходен на този предложен от Самоник, като да вземем за пример Публий Септимий Гета и Александър Север. Всъщност археолозите са намирали много такива амулети.

Какво обаче значи " Абракадабра "? Има няколко теории.

Според едни тя идва от арамейския израз " Avrah KeDabra ", който значи " аз ще сътворявам като приказвам " или " думата на магьосника ще стане действителност ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР