Абонатните станции в много от общинските сгради да бъдат автоматизирани

...
Абонатните станции в много от общинските сгради да бъдат автоматизирани
Коментари Харесай

Барбалов предлага мерки за пестене на парно в общинските сгради

Абонатните станции в доста от общинските здания да бъдат автоматизирани за новия отоплителен сезон с оглед усъвършенстване на потреблението и понижаване на сметките за парно, предлага зам.-кметът по финанси и опазване на здравето на София Дончо Барбалов. Столичната община взаимно с " Топлофикация София " е направила разбор на всички 437 абонатни станции на общински структури за усъвършенстване на отоплението, заяви за Българска телеграфна агенция Барбалов.

Проверено беше техническо положение и техническата опция за автоматизиране на процесите на отопление на учебни заведения, детски градини и ясли, лечебни заведения, културни институти и администрации, уточни Барбалов. Резултатът от разбора демонстрира, че от общо 437 абонатни станции в общински здания, 57 % към този момент са автоматизирани и може да се усъвършенства потреблението, сподели зам.-кметът. Той осведоми, че 162 здания нямат система за надзор на топлоподаването, като институциите, стопанисващи постройките, могат да конфигурират такава автоматика след консултация с " Топлофикация София ". Барбалов е изпратил писма за тази опция на общинските посоки, на чието послушание са те. При инспекцията е станало ясно също, че 59 абонатни станции нямат техническата опция за слагане на система за надзор на топлоподаването. За тях следва дооборудване на абонатните станции, разясни зам.-кметът.

По думите му постъпилото количество топлоенергия в дадена постройка може да се програмира посредством система за отдалечен или машинален надзор на абонатната станция. Температура в постройките може да се трансформира, според от потребностите на жителите и надлежно да вършат икономии. " По време на коледните празници да вземем за пример няма потребност температурата в постройките да е 25 градуса вътре. През уикендите също може да се понижава температурата ", разяснява Барбалов.

Той е изпратил информация до отрасловите посоки, с цел да могат занапред да се вземат ограничения и да се вкара автоматизирано ръководство на абонатните станции преди началото на отоплителния сезон. Подобна процедура би могла да се приложи и в жилищните здания, само че това е работа на етажната благосъстоятелност, която би трябвало да реализира единогласие, уточни Барбалов.

Дончо Барбалов заяви, че от предходната седмица администрацията на регион " Лозенец " на бул. " Васил Левски " към този момент е с нова, автоматизирана абонатна станция, финансирана от Столичната община. " Очаква се, че ще се получи добра спестовност, самата постройка има сериозен капацитет за понижаване на разноските за отопление при усъвършенстване потреблението на топлинна сила ", разяснява зам.-кметът. Константин Павлов, кмет на региона, заяви за придобивката на страницата си във Facebook. Там той уточни, че през предходната година в постройката е изработен опит. " Притегнахме крановете за седмицата време сред Коледа и Нова година. Резултатът беше спестовност от 700 лв. от сметките за парно на бюджета на региона ". Той благодари на Столичната община за разбирането, което са показали, за значимостта на плана и за финансирането.

Друг образец за автоматизирана абонатна станция е 22 ДКЦ в София, чиито шеф доктор Лили Иванова е въвела подобен вид надзор на топлоподаването още преди няколко години, осведоми зам.-кметът Барбалов. Лечебното заведение има контракт с " Топлофикация София " и температурата в поликлиниката се понижава постоянно в почивни дни, както и след края на работното време през делниците. В постройката са конфигурирани вътрешен и външен сензор, които регистрират температурата на въздуха на открито и тази в пространствата, сподели Барбалов.

В отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция по отношение на бъдещето на " Топлофикация София " Барбалов сподели, че " всичко опира до вложения и намирането на вложител ". Има схващане от страна на страната за капиталовите потребности на сдружението, уточни зам.-кметът. За възможното прекосяване на собствеността на сдружението на страната зам.-кметът по финанси сподели, че концепцията е, че при една такава промяна ще могат да се понижат отговорностите на сдружението, тъй като те ще влязат в една юридическа рамка с Българския енергиен холдинг. По думите на зам.-кмета има диалози сред страната и общината от позиция на собствеността на сдружението, към момента без съответен резултат. По- значимото в тази ситуация е, че има ангажимент от страна страната, че газ за новия отоплителен сезон ще има, съобщи Барбалов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР