ABN Amro World Tennis Tournament, финалФеликс Оже-Алиасим – Стефанос Циципас

...
ABN Amro World Tennis Tournament, финалФеликс Оже-Алиасим – Стефанос Циципас
Коментари Харесай

От деветия опит Оже-Алиасим е АТР шампион


ABN Amro World Tennis Tournament, край
Феликс Оже-Алиасим – Стефанос Циципас 6-4, 6-2


Феликс Оже-Алиасим е първенец на равнище АТР за първи път в своята кариера. След като в досегашните си осем финала канадецът не бе спечелил нито един сет, опит №9 се оказа благополучен. Дори и съпротивата на Стефанос Циципас не бе способна да спре Оже-Алиасим от това да влезе в „ клуба на първенците “ и да отнеме от себе си званието „ най-високоранкиран тенисист без купа “.

В „ Ахой Арена “ Оже-Алиасим изигра един от най-хубавите мачове в кариерата си и остави без шансове гърка, който на собствен ред несъмнено не бе на познатото равнище.

Циципас бе спечелил последните пет конфликта посред им, само че Феликс нямаше желание да загуби девети следващ край. Световният №9 изигра непосредствен до съвършения мач, в който имаше потребност от по-малко от 80 минути на корта. В тях той загуби единствено 2 точки на първи сервис и още 5 на втори, не даде нито един късмет за пробив на противника.

За равнището на Оже-Алиасим приказва красноречиво това, че осъществя 27 уинъра и направи едвам 7 непредизвикани неточности.

В същото време Циципас имаше големи съмнения на втори сервис, на който завоюва единствено 33%. Така закономерно се стигна до общо шест шанса за пробив, от които канадецът осъществя три за първия огромен триумф.

„ За мен е особено да печеля първата си купа тук. Тук бе първият ми огромен мач поради поканата, която получих като доста млад. Няма да не помни тази седмица. Радвам се, че мама е тук, с цел да види по какъв начин спечелвам първата си купа. Това е най-щастливият ден в моята кариера. Надявам се това да бъде първи от доста титли за мен “, сподели прочувственият първенец, който точно тук през 2018-а направи своя дебют в тура. Победата бе 12-а за него през сезон като по този индикатор той е №1. Трофеят действително е и втори след този на ATP Cup, който обаче не влиза в самостоятелната му статистика.

За Циципас шампионатът в Ротердам бе първият, на който той бе в новия треньор в екипа си – Томас Енквист. До финала гъркът мина през няколко подли мача, само че в неделния следобяд не съумя да отговори на равнището на противника си.

„ Първата купа постоянно е специфична. Знам, че това значи доста за теб. Поздравления за теб и тима ти. Знам какви старания жертваш. Дано продължаваш да печелиш трофеи. За мен този шампионат значи доста. Ричард (Крайчек) ме предложения тук да играя, когато бях още на 16 години. Благодаря на моя тим. Опитваме се да създадем нещо дружно “, разяснява четвъртият в международната класация.

Оже-Алиасим проби още в първия гейм на мача, а до края на първия сет загуби едвам две точки на сервис, тъй че този ранен брейк разумно бе изцяло задоволителен за триумфа.

Във втория сет сюжетът бе същият – пробив на старта, след който бе и единственият малко по-сложен сервис гейм за Оже-Алиасим. В него се мина през тъждество преди задатъкът да бъде вкоренен. В идващите минути проблемите за Циципас продължиха да бъдат големи и нов брейк за 4-1 успокои в допълнение канадеца. При 5-2 той не трепна и след гейм на 0 стигна до първата си АТР купа.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР