[ablv.com] Още по темата Русия може да е изпрала до

[ablv.com] Още по темата Русия може да е изпрала до ...

САЩ обвиниха най-голямата независима частна банка в Латвия в пране на пари.

[ablv.com] Още по темата
Русия може да е изпрала до 80 млрд. долара през Молдова и Латвия
от Дневник,21 мар 2017
Приключи гласуването за по-строгите правила срещу прането на пари
от Дневник,14 май 2014 ABLV Bank - една от най-големите по активи банка на Латвия, трябва да бъде изолирана от финансовата система на САЩ заради пране на пари в особено големи размери. Това препоръча мрежата за разследване на финансови престъпления (FinCEN) на Министерството на финансите на САЩ.

В съобщението от вторник се казва, че една от най-големите банки в балтийските страни е превърнала прането на пари от корупция и организирана престъпност в едно от основните си занимания. Освен това ABLV се е занимавала с подпомагане на незаконни преводи, възпрепятстване прилагането на закона и корупция, като "нелегални практики" в банката са довели до връзки с оръжейната програма на Северна Корея, корупцията в Русия, Украйна и Азербайджан, смятат във FinCEN.

Министерството преценява, че през банката са преминали "милиарди долари" от корупция.

Какво следва

Затова от FinCEN предлагат задействане на процедура по Section 311 от прочутия закон от 2001 г. за борба с тероризма (USA PATRIOT Act), чрез която да се забрани на латвийската банка да открива или поддържа кореспондентски сметки в САЩ. Решението се взима от министъра на финансите след като изразят мнение държавният секретар на САЩ и министърът на правосъдието и главен прокурор. Своевременно това трябва да бъде уведомена и централната банка и комисията за надзор над търговията с ценни книжа.

В следващите 60 дни предложението може да се обсъжда, включително латвийската банка да оспорва заключенията. Но в заемащият 35 страници доклад по случая от FinCEN заявяват, че "са налице сериозни основания да вярваме, че ръководители, акционери и служители на ABLV са институционализирали прането на пари като една от основните дейности в бизнес практиката на банката". Освен това се изказва сериозно съмнение, че те изобщо имат желание за извършат реформи и да прекратят всичко това. "Не вярваме, че американската финансова системи ще бъде ефективно защитена от каквото и да е поставено условие пред ABLV - било то допълнителни изисквания към документацията или ръководството ѝ да докладва."

Неспособността или отказа да приложат ефективни мерки за борба с прането на пари и финансирането на тероризъм направиха банката привлекателна за редица фактори, заничаващи се с незаконна дейност, включително с организирана престъпност, разпространение на оръжия, корупция и избягване на санкции, се казва още в текста.

В специално изявление латвийската банка казва, че "след първоначално запознаване с документа, нярваме, че това предложение използва очевидно необоснована и подвеждаща информация".

Колко голяма е банката

По данни на Асоциацията на латвийските търговски банки ABLV е третата по размер на активите - около 3.6 млрд. евро към септември 2017 г. От FinCEN се позовавата на информация към 31 март 2017 г., когато тя е била втората по големина на активите с еквивалент на 4.6 млрд. долара.

Банката е най-голямата независима частна банка в страната, като акционерите, контролиращи над 87% от акционерния капитал с право на глас са Олег Фийлс, Ернест Бернис и Ника Берне. Групата включва нюколко дружества, едноименна банка в Люксембург и представителства в Москва, Санкт Петербург, Владивосток, Киев, Одеса, Минск, Алмати, Баку, Ташкент, Хонконг и Лимасол.

ABLV носи това име от 2011 г. Тя се появява през 1993 г. на базата на клона на централната банка на Латвия в Аизкраукле, поради което първоначално се нарича Aizkraukles Banka. Бернис и Филс стават акционери и ръководители през 1995 г.. После се появява запазената марка AB.LV (2004) и от 2011 г. се нарича ABLV Bank, AS.

Проблемътс чужденците

По данни на Комисията за финансовите пазари и капиталовия надзор на Латвия банковите услуги с нерезидентни клиенти съставляват между 0.8 и 1-5 процента от БВП на страната. Депозитите на такива лица и фирми достигат 13 млрд. долара, а банковата им активност през американската финансова система е за милиарди долари през последните години.

Доклад от 2014 г. на Европейската комисия посочи, че зависимостта на Латвия от банкирането с чужденци носи риск за частния сектор на балтийската република. В доклада на FinCEN банка ABLV е обявена за балтийската финансоав институция с най-значителни активи от нерезиденти, повечето от които са високо рискови подставени компании с регистрация извън Латвия.

Източник: capital.bg