ABLV Bank - една от най-големите по активи банка на

...
ABLV Bank - една от най-големите по активи банка на
Коментари Харесай

САЩ обвиниха най-голямата независима частна банка в Латвия в пране на пари

ABLV Bank - една от най-големите по активи банка на Латвия, би трябвало да бъде изолирана от финансовата система на Съединени американски щати поради пране на пари в изключително огромни размери. Това предложи мрежата за следствие на финансови закононарушения (FinCEN) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

В известието от вторник се споделя, че една от най-големите банки в балтийските страни е трансформирала прането на пари от корупция и проведена престъпност в едно от главните си занимания. Освен това ABLV се е занимавала с подкрепяне на противозаконни преводи, възпрепятстване използването на закона и корупция, като " незаконни практики " в банката са довели до връзки с оръжейната стратегия на Северна Корея, корупцията в Русия, Украйна и Азербайджан, считат във FinCEN.

Министерството преценя, че през банката са минали " милиарди долари " от корупция.

Затова от FinCEN оферират задействане на процедура по Section 311 от фамозния закон от 2001 година за битка с тероризма (USA PATRIOT Act), посредством която да се забрани на латвийската банка да открива или поддържа кореспондентски сметки в Съединени американски щати. Решението се взима от министъра на финансите откакто изразят мнение държавният секретар на Съединени американски щати и министърът на правораздаването и основен прокурор. Своевременно това би трябвало да бъде известена и централната банка и комисията за контрол над търговията с скъпи бумаги.

В идващите 60 дни предлагането може да се разисква, в това число латвийската банка да оспорва заключенията. Но в заемащият 35 страници отчет по случая от FinCEN декларират, че " са налице съществени учредения да имаме вяра, че ръководители, акционери и чиновници на ABLV са институционализирали прането на пари като една от главните действия в бизнес практиката на банката ". Освен това се изрича съществено подозрение, че те въобще имат предпочитание за извършат промени и да прекратят всичко това. " Не имаме вяра, че американската финансова системи ще бъде дейно предпазена от каквото и да е сложено изискване пред ABLV - било то спомагателни условия към документите или управлението ѝ да рапортува. "
Неспособността или отхвърли да приложат ефикасни ограничения за битка с прането на пари и финансирането на тероризъм направиха банката привлекателна за редица фактори, заничаващи се с противозаконна активност, в това число с проведена престъпност, разпространяване на оръжия, корупция и отбягване на наказания, се споделя още в текста.

В особено изказване латвийската банка споделя, че " след в началото запознаване с документа, нярваме, че това предложение употребява явно голословна и подвеждаща информация ".

По данни на Асоциацията на латвийските търговски банки ABLV е третата по мярка на активите - към 3.6 милиарда евро към септември 2017 година
Банката е най-голямата самостоятелна частна банка в страната, като акционерите, контролиращи над 87% от акционерния капитал с право на глас са Олег Фийлс, Ернест Бернис и Ника Берне. Групата включва нюколко сдружения, едноименна банка в Люксембург и представителства в Москва, Санкт Петербург, Владивосток, Киев, Одеса, Минск, Алмати, Баку, Ташкент, Хонконг и Лимасол.

ABLV носи това име от 2011 година Тя се появява през 1993 година въз основата на клона на централната банка на Латвия в Аизкраукле, заради което в началото се назовава Aizkraukles Banka. Бернис и Филс стават акционери и ръководители през 1995 година. После се появява запазената марка AB.LV (2004) и от 2011 година се назовава ABLV Bank, AS.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР