Абий Ахмед Министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед е тазгодишният носител

...
Абий Ахмед Министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед е тазгодишният носител
Коментари Харесай

Етиопският премиер Абий Ахмед взима Нобеловата награда за мир

Абий Ахмед

Министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед е тазгодишният притежател на Нобеловата премия за мир. Той е отличен за напъните си за сключването на мир със прилежаща Еритрея след две десетилетия спор.

Макар пред него към момента да стоят огромни провокации, за по-малко от две години откогато е на власт, най-младият африкански водач стартира политически и стопански промени, които дават обещание по-добър живот за огромна част от популацията на бедната Етиопия, и възвърне връзките с Еритрея, замразени след граничната война от 1998-2000 година, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От връчващия оценката Нобелов комитет показват, че 43-годишният Абий е бил определен на притежател на влиятелната премия поради " напъните си за реализиране на мир и интернационално съдействие и в частност поради решителната си самодейност за разрешаването на граничния спор със прилежаща Еритрея ". Отличието отдава самопризнание " на всички наранени страни, работещи за мира и възобновяване на другарските връзки в Етиопия и в Източна и Североизточна Африка ", означават още от журито.

Според ръководителя на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) Дан Смит решението на Нобеловия комитет очевидно има за цел на насърчи мирния развой, по сходство на Нобеловата премия за мир за 1994 година, присъдена на израелските и палестинския водачи Шимон Перес, Ицхак Рабин и Ясер Арафат, както и на Нобеловата премия за мир за 1993 година, връчена на Нелсън Мандела и Фредерик де Клерк за напъните им за помиряване в Южна Африка.

" Сега пред Абий Ахмед стои вътрешното предизвикателство от нуждата Етиопия да се оправи с последствията от дългогодишното принуждение, включително три милиона разселени души, както и от нуждата от продължение на политическия развой ", разяснява Смит пред Reuters.

Етиопският министър председател беше на второ място измежду любимците на букмейкърите за премията, след шведската тийнейджърка екоактивистка Грета Тунберг, напомня организацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР