А1 организира обучения по компютърна грамотност в рамките на инициативата

...
А1 организира обучения по компютърна грамотност в рамките на инициативата
Коментари Харесай

„Интернет за всички 55+“ на А1 помогна на 100 души от третата възраст да се научат да използват компютър

А1 провежда образования по компютърна просветеност в границите на самодейността „ Интернет за всички 55+ “. В образованията се включиха общо 100 мъже и дами на възраст сред 55 и 83 години от дребни обитаеми места. Всяка група мина сполучливо през общо четири модула, разпределени в 20 образователни часа: встъпление в компютърните технологии, работа с интернет, потребление на мобилни устройства и безвредно сърфиране в мрежата. Курсовете бяха създадени и извършени в партньорство с асоциация „ Съвременни читалища “ и се организираха в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин.

Възрастните хора са единствено една от групите, към които е ориентирана интернационалната самодейност за онлайн и компютърна просветеност на А1 Group, част от която е и А1 България, „ Интернет за всички “. Нейната цел е да обезпечи достъп до информация, познания и обучение в региона на технологиите на тези, които по някаква причина нямат късмет да се възползват от тази опция, в това число хора с невисок социално-икономически статус, възрастни мъже и дами, както и тези, които живеят в по-малки обитаеми места. Програмата започва в България през 2014 година, като първоначално е фокусирана върху образования на деца и младежи, а от 2016 година обгръща и възрастни над 55 години.

„ Инициативата „ Интернет за всички “ е следващата стъпка от тактиката на А1 да прави технологиите по-достъпни за всички членове на обществото. Ние сме главният снабдител на телекомуникационни услуги като интернет, а работата в мрежата е съвсем жизненоважно умеене в днешни дни. Самата концепция на новите технологии е да сближават, а не да разделят и точно заради тази причина за нас е значимо да интегрираме колкото се може повече хора и да им покажем по какъв начин да се възползват от компютрите и мобилните устройства както за работа, по този начин и за развлечение “, сподели Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ в А1 България.



Резултатите от извършените образования са положителни и демонстрират, че възрастните хора имат предпочитание и опция да употребяват новите технологии. Обратната връзка след завършването на програмата „ Интернет за всички 55+ “ демонстрира, че междинната възраст на участниците е 71 години. Всички курсисти освен са повишили своите познания за смисъла и потреблението на новите технологии, само че и с помощта на тях са подобрили обществения си живот и опциите си за връзка с околните.

Преди да стартират курса, единствено 1% от всички участници са умеели да копират, трансформират или местят файл, а след края му 64% към този момент могат да правят тези дейности. Курсът е оказал помощ на 50% от участниците да се научат да работят със обществените мрежи (20% първоначално и 71% в края). Само 12% от курсистите са можели да работят с имейл преди да преминат през образованието, а след неговия край този % се е нараснал на 75%.

„ Постигнатите резултати от образованието са доста положителни и демонстрират, че нашите старания имат триумф. Поради тази причина през идната година планираме да продължим в тази посока като разтеглим обсега на самодейността „ Интернет за всички “, тъй че тя да включва повече обитаеми места. Целта ни е да продължаваме да надграждаме тази стратегия и да прибавим нови модули, с цел да насърчим цифровия метод на живот в цялото общество “, добави Илияна Захариева.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР