А1 Австрия започва да предлага 5G устройства и планове, а

...
А1 Австрия започва да предлага 5G устройства и планове, а
Коментари Харесай

A1 стартира 5G мрежа в Австрия

А1 Австрия стартира да предлага 5G устройства и проекти, а 5G мрежата на компанията започва с 350 базови станции в 129 общини
А1 Group, част от която е А1  България, стартира своята 5G мрежа в Австрия. Мрежата от пето потомство на А1 стартира работа с 350 базови станции, които се разгръщат на територията на 129 общини в алпийската страна. Плановете на компанията плануват техният брой да нараства съвсем ежедневно. 5G мрежата на А1 беше пусната на 25 януари в Кицбюел, провинция Тирол, а от 27 януари А1 стартира да предлага 5G устройства и абонаментни проекти за клиентите си.
А1 Австрия разполага с най-голямата оптична мрежа в страната с дължина от към 54 000 километра, а през 2019 година компанията закупи на търг лиценз за потребление на честоти от радиочестотния набор 3,5 GHz. Лицензираният интервал за потребление на радиочестотната лента е годен в интервала от 1 януари 2020 година до 31 декември 2039 година Малко след неговото публично влизане в действие, компанията започва своята 5G мрежа. A1 влага към 450 милиона евро годишно в разширението на цифровата инфраструктура на Австрия.
Австрийският канцлер Себастиан Курц, който участва на стартирането на 5G мрежата на А1, разяснява: „ Нашата цел е да създадем Австрия една от водещите цифрови народи на Европа. Това значи цялата страна да има достъп до широколентов интернет. За нас е изключително значимо отдалечените и провинциални региони да се възползват от развиването на мобилните технологии. “
Българското посланичество на А1 Group организира разнообразни тествания на 5G технологията през втората половина на 2019 година. А1 България изпробва опциите и на двата вида 5G мрежи – от разбъркан вид или non-standalone (NSA) и от независим вид или standalone (SA). Компанията организира проби на разнообразни приложения на 5G, като автоматизация в промишлеността със специфичен 5G робот, гейминг с финалите по Counter-Strike:GO по време на Aniventure Comic Con в Интер Експо Център, супербърз широколентов достъп с предаване на ТВ канали с HD резолюция на 16 екрана по едно и също време в региона на Националния замък на културата (НДК), както и редица проби със смарт телефони и други крайни устройства.
Красимир Петров, шеф „ Конвергентна мрежа и услуги “ в А1  България, сподели проектите на компанията за страната: „ В момента приготвяме съществуващата си мрежа в  България, за да може елементарно да я надградим с 5G. Постоянно обменяме опит, нови познания и хрумвания с останалите компании от A1 Group, тъй че да предложим най-хубавото 5G прекарване на нашите клиенти. През 2019 година разширихме покритието на нашата 4G мрежа до 99% от популацията. От своя страна 4.5G мрежата ни покрива 90% от популацията, а оптималната скорост на събаряне може да доближи до 640 Mbps, след придобиване на тестовите честоти в диапазоните на 2,1GHz и 2,6GHz. В същото време регистрирахме 62% растеж на трафика на мобилни данни през 4G през 2019 година и внедрихме първите цялостни решения основани на технологията NB-IoT. Това ясно демонстрира растящите потребности от мобилни услуги и интегрирани решения на потребителите. Пускането на 5G мрежата е естествено продължение на този развой, предоставящ нови благоприятни условия в посоката на супер-бърз широколентов достъп, ултра надеждна връзка с малко закъснение и масирана връзка сред машините. Стартът на 5G в България зависи от това, по кое време ще придобием нужните честоти за непрекъснато прилагане в обсега на 3,6GHz. През това време ще получим противоположна връзка от нашите 5G клиенти в Австрия и на нейна база ще предложим по-добри 5G услуги в България. “
А1 , част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, в това число четири лични спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, лична платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 година A1 България отчита доходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.
A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия (А1), България (A1), Беларус (А1), Хърватия (A1), Словения (A1), Сърбия (Vip mobile) и Северна Македония (А1). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – третият по величина снабдител на мобилни услуги в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР