A1 Австрия взе лиценз за 5G честоти, очаква се процедура

...
A1 Австрия взе лиценз за 5G честоти, очаква се процедура
Коментари Харесай

5G мрежите тръгват у нас през 2020 г.

A1 Австрия взе лиценз за 5G честоти, чака се процедура и в България

„ Очакваме 5G да се появи в България през 2020 година ”, съобщи Тодор Ташев, старши шеф „ Мрежа и услуги ” в А1 България (източник: A1)

Първите 5G мрежи може да се появят в България още през идната година, оповестиха от телеком оператора A1 . Условие за това е българските институции да провеждат търг за разпределение на честотите.

Днес стана ясно, че телекомът A1 Австрия е спечелил лиценз за потребление на честоти за създаване на 5G мрежа. Компанията придобива сред 100 и 140 MHz от радиочестотния набор от 3,5 GHz на стойност 64,3 млн. евро.

Честотите ще бъдат употребявани за създаване на новата 5G мрежа на компанията, оповестиха от А1 Бъргария. На търга са разпределени общо 39 блока от по 10MHz в честотната лента от 3,5 GHz. Лицензираният интервал за потребление на радиочестотната лента е годен в интервала от 1 януари 2020 година до 31 декември 2039 година

Австрия е една от първите страни в Европа, които организират търг за честоти за въвеждането на 5G. Миналата година у нас А1 показва опциите на 5G и модернизира мрежата си, тъй че да е подготвена за по-бързото й въвеждане, припомниха от телекома.

„ Очакваме 5G да се появи в България през 2020 година, като имаме подготвеност да внедрим технологията незабавно, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с нужните честоти ”, съобщи Тодор Ташев, старши шеф „ Мрежа и услуги ” в А1 България.

По неговите думи, „ 5G ще бъде мрежа на мрежите, която ще сплоти всички съществуващи стандарти и ще разреши развиването на технологиите на бъдещето – свързаната подвижност, цифровата медицина и интелигентните заводи ”.
още по тематиката
Ташев се надява българските институции да създадат нужните стъпки за разпределение на честотите и нашата страна да е измежду първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа.

В края на предходната година А1 България внедри 4,5G технология в мрежата си, която обезпечава с 30% по-висока скорост на връзката (до 150 Mbps) посредством така наречен „ сливане на честоти ” (Carrier Aggregation). Тези усъвършенствания на мрежата разрешават и бърз ъпгрейд към 5G, когато има условия за това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР