а започнем отзад напред: и до днес в Мюнхен обичат

...
а започнем отзад напред: и до днес в Мюнхен обичат
Коментари Харесай

Защо точно Мюнхен се превръща в бастион на нацизма и хитлеризма

а стартираме в обратна посока: и до през днешния ден в Мюнхен обичат да повтарят, че не желаят " Хитлеров туризъм " - по сходство на оня в Берхтесгаден, където прикрити фенове на лудия " избавител " се щурат из покрайнината, в която преди време се е намирала лятната резиденция на Хитлер. Мюнхен очевидно счита, че това го оправдава - и освобождава от задължението да обръща взор към тъмното си националсоциалистическо минало.

Едмунд Щойбер е първият баварски министър-председател, посетил някогашния концентрационен лагер в намиращия се наоколо Дахау - това се случва през 1995 (!!!) година. Уолтър Луис Дорн, някогашен консултант на военното управление в американската окупационна зона в Германия, написа в спомените си следното: " Когато вестникарските кореспонденти търсеха образци за нацисти, които са се задържали на власт и след края на войната, следите нормално водеха към Франкфурт или Мюнхен. "

Защо тъкмо Мюнхен?

Но за какво Мюнхен? Защо тъкмо в този град стартира кариерата на Хитлер? Петер Лонгерих, изследвал биографично Гьобелс и Химлер, дава отговор ненапълно на този въпрос: " През 20-те години на предишния век в Мюнхен Хитлер е нещо като некоронован цар. " За разлика от Виена, където начинаещият художник Хитлер претърпява цялостно крушение, и за разлика от голям Берлин, където не му обръщат съвсем никакво внимание, в прегледния по размери Мюнхен някогашният клеветник на работа в баварската войска съумява да развихри своето его, написа DW.

В Мюнхен Хитлер открива една националистическа, антисемитска атмосфера, която е добре пристигнала за концепциите и задачите на надарения демогог. Там обаче той осъзнава и обстоятелството, че в случай че желае да пристигна на власт, ще има потребност от поддръжката както на гражданския, по този начин и на благородническия хайлайф.

Кой е в действителност така наречен " мюнхенски фактор ", спомогнал за издигането на Хитлер? Хайнц Голвиц, специалист по история и народопсихология на Бавария, разказва през 1955 година отколешната баварска податливост към оня тип политика, ръководена от възприятията и темперамента, вместо от разсъдъка, написа dnes.bg. Тъкмо тя, съгласно учения, доста добре прилягала на бойкия агитационен жанр на националсоциализма.

Алкохолът е отговорен?

Американският историк Дейвид Клей Лардж търси други аргументи - извънредно високата консумация на алкохол в баварската столица е съгласно него един от факторите за политическото радикализиране. Лардж изследвал прословутия Хитлеров поход към властта на 9 ноември 1923 година и открил, че преди въпросния поход били изпити 143 еднолитрови кани с бира. Или с други думи: хората, асистирали на Хитлер при поемането на властта, са били в огромната си част пияници без всевъзможни задръжки. Вярно, че по това време на всички места в Германия се е пиело много, само че единствено в Мюнхен е съществувала тази толкоз съдбоносна връзка сред алкохола и политиката. Казано иронично: единствено там бирхалето се трансформира в светилище.

Мюнхенските " специфики "

И още нещо способства за триумфа на Хитлеровия пуч в Мюнхен, твърди на собствен ред политологът и журналист Мартин Хехт: " За баварската столица от много време е присъща една ясно изразена грандоманщина, която се базира на мощен традиционализъм и на едно предмодерно и даже антимодерно разбиране за еднаквост, манифестиращо се в предизвикателно-провинциалния девиз: Ние сме си ние. "

Тези мюнхенски специфики де факто способстват за " раждането " на нацистите - от една разнородна групичка комплицирани хора те се трансформират в застрашително всеобщо придвижване. Именно в Мюнхен, сдобил се през 1935 година с купата " столица на Движението ", се пишат първите стратегии за набези, там се провежда първата кавга с политическата съпротива, там се слага началото на систематичното изтребване на евреите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР