А, вие чували ли сте за известния пай с карамел

...
А, вие чували ли сте за известния пай с карамел
Коментари Харесай

Известния пай с пълнеж от карамел и орехи

А, вие чували ли сте за известния къс с карамел и орехи - в случай че не сте, към този момент чухте и ви съветваме и да го опитате

Необходими Продукти

Тесто


● брашно - 300 г
● захар - 150 г
● масло - 150 г
● яйца - 1 бр.
● сол - 1 щипка

заряд


● захар - 300 г
● орехи - 250 г нарязани
● сметана - 200 мл
● вода - 4 с.л. по избор

Начин на подготвяне

Известният швейцарски къс с заряд от карамел и орехи постоянно е приятност!

Тесто

В купа смесете маслото, захарта и солта с бъркалката на електрическия миксер. Комбинирайте с яйцето и ванилията. Добавете брашното и работете бързо, до момента в който сместа омекне, без месене. Изравнете тестото за къс, покрийте и го приберете в хладилника за към 30 мин.

Оформяне на тестото

Подгответе форма 22-24 см с преносимо дъно. Покрийте дъното с хартия за печене и напръскайте ръбовете с готварски спрей.

Разточете една трета от тестото за основата на формата и притеснете по ръба.

С останалата част от тестото оформете фитил, поставете го по периметъра на диска, след което натиснете леко, с цел да получите борд от 3-4 см.

Набодете дъното няколко пъти с вилица. Разточете останалото тесто върху малко брашно, образувайки диск - почти 3-4 мм от формата на тавата и я поставете върху лист хартия за печене. Поставете всичко в хладилника за към 30 минути.

Пълнеж с орехи и карамел:

В огромна тенджера оставете захарта и водата да заврят, без да разбърквате. Можете да извършите карамела и без вода, в случай че не се затруднявате. Намалете котлона и го оставете да къкри, като движите тигана напред-назад, до момента в който получите лек карамел, след което го махнете от огъня и го оставете малко да се охлади.

Добавете сметаната и продължете да готвите, до момента в който карамелът се разтопи. Добавете орехите и солта, разбъркайте, оставете да къкри още към 2 минути и оставете да се охлади. Разстелете ореховата плънка върху дъното на тавата с тесто.

Намокрете ръба на тестото за къс с вода. Затворете с втория диск, притиснете го добре с вилица и го набодете. Гответе почти 35 мин в долната част на фурната, загрята до 180 градуса.

Оставете ореховия сладкиш във фурна /изключена/ за още 15 минути, до момента в който завърши с печенето на вкусния къс. Извадете от фурната, оставете да се охлади и отстранете ръба на формата.

Прехвърлете ореховия къс върху решетка и я оставете да се охлади.

Добре е да се знае!

Завит в транспарантно фолио, този къс с заряд от карамел и орехи може да се съхранява в ледник за към две седмици. Тортата се реже по-лесно на идващия ден. Насладете се!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР