А утре Ангела Меркел пристига у нас. Посещението ѝ в

...
А утре Ангела Меркел пристига у нас. Посещението ѝ в
Коментари Харесай

Защо Меркел идва в София?

А на следващия ден Ангела Меркел идва у нас. Посещението ѝ в София не беше от дълго време планувано и като че ли изненада освен медиите, само че даже дипломатите, които незабавно трябваше да го приготвят. Каква е повода за тази аудиенция ще разберем от Александър Андреев от Дойче веле.

Германската канцлерка отива в българската столица, с цел да научи от първа ръка какви са целите на това председателство и по какъв начин държавното управление на Бойко Борисов счита да играе изключително сложната си роля на координатор и медиатор в един доста под напрежение миг за Европейски Съюз. Така звучи формалното пояснение за късата аудиенция. Тя е по покана на Борисов, за който появяването на Ангела Меркел като първи министър председател на страна от Европейски Съюз в полугодието на българското председателство безспорно е от огромно значение като жест персонално към него и към страната.

Меркел отива в София директно след срещата си с френския министър председател Еманюел Макрон и в самия разцвет на опитите да се образува необятна коалиция в Берлин. Тоест, в този под напрежение миг визитата ѝ надали е единствено протоколно подскачане до столицата на следващия европредседател. Меркел реши да остане на политическата сцена най-много, с цел да помогне на Европейски Съюз да се оправи с тежките рецесии. И явно в София тя ще беседва с българските си домакини точно за тях: за Брекзита, за мигрантите и бежанците, за битката против тероризма, за разлома сред Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на Европейски Съюз.
 © Българска телеграфна агенция
Но в дневния ѝ ред сигурно участват и връзките с балканските съседи на България. Не единствено със Западните Балкани, които българското председателство уточни като собствен приоритет. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде проведена среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Турция. Еврокомисията разяснява уклончиво тази вест, само че аз си мисля, че интензивно се работи за такава среща и за възстановяване на връзките. А София е доста подобаваща като място и като медиатор. Освен това твърди се, че на Ердоган по никакъв начин не се е харесал фактът, че като европредседател България ще предизвиква Западните Балкани, само че не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този декор е разумно точно преди публикуването на следващите отчети за напредъка на страните-кандидатки за Европейски Съюз след към два месеца да се умува над вероятните разновидности за диалог сред Европейски Съюз и цяла група балкански страни, в която влиза и Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР