А строноми от Университета на Калифорния в Лос Анджелис обявиха,

...
А строноми от Университета на Калифорния в Лос Анджелис обявиха,
Коментари Харесай

Ярка светлина от центъра на Млечния път озадачи учените

А строноми от Университета на Калифорния в Лос Анджелис оповестиха, че са засекли извънредно мощен светлинен подтик от центъра на Млечния път. Неговият източник е свръхмасивната черна дупка, която е в центъра на галактиката, оповестява ScienceAlert. Оказва се, че това е най-яркият подтик на инфрачервена светлина, който в миналото е засичан от черна дупка.
Събитието е засечено през май т.г., като е траяло 2 часа и половина. Екипът от учени се занимава с изучаането на Sagittarius A* (името на черната дупка) към този момент повече от 20 години. През май т.г. инфрачервената светлина от черната дупка внезапно се е нараснала 75 пъти.

За в този момент учените не знаят за какво се е случло това. Една от версиите е, че звездата S02 е минала много близо и масата ѝ е трансформирала метода на нахлуване на газовете в черната дупка. Друга доктрина е, че газовият облак G2 е повлиял на този развой.

" Черната дупка беше толкоз ярка, че в началото я обърках със звездата. Постепенно обаче стана ясно, че източникът е черната дупка ", разяснява Туан До, началник на екипа. Той и екипът му са следили събитието на 13-ти май, като не се чака то да повлияе по някакъв метод на Земята.

Учените се нуждаят от повече информация, с цел да схванат евентуалните аргументи за случилото се. Добрата вест за тях е, че през последните няколко месеца няколко от най-мощните телескопи на Земята са следили черната дупка и сега данните от тях се обработват. Те може да дадат още скъпа информация какво е довело до внезапната, краткотрайна смяна в яркостта на черната дупка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР