а се направи класация на най-умните животни не е никак

...
а се направи класация на най-умните животни не е никак
Коментари Харесай

Животните, които ще ви изумят със своя интелект

а се направи ранглиста на най-умните животни не е по никакъв начин лесна задача. Причината е, че в научните среди няма консенсус по въпроса по какъв начин тъкмо би трябвало да се мери интелигентността. Всяко едно творение, живеещо на нашата планета, е развило избрани качества с една-единствена цел – да се приспособи допустимо най-добре към своето местообитание. Когато някой човек се подложи на тест за просветеност, от него се чака да показва качества като креативност, нереално мислене, алтруизъм, решение на логичен проблеми, както и математически и езикови знания. Критериите на учените са сходни и когато се мери интелигентността на животните. Това, обаче, води до приемането на субективни резултати и подценяването на някои типове, които са развили впечатляващи умения, с цел да съумеят да се приспособят към средата, в която живеят. Но има и животни, чиято просветеност просто няма по какъв начин да бъде сложена под подозрение. Ето и част от тях:

'He had big eyes, and looked straight at me': Family's home ransacked by racoon
— Telegraph Breaking News (@TelegraphNews)
Еноти

Тези симпатични животни са известни със своята отлична памет и способността да употребяват свръхчувствителните си лапи за разнообразни действия – като отключването на порти, да вземем за пример. Те също по този начин могат да бъдат опитомявани. Известени са случаи, в които еноти се научават да карат колело, да танцуват и да „ ръкопляскат “. Показателен за тяхната просветеност е опит, осъществен от учени от университета в Уайоминг. Те дали на няколко енота камъчета и бъчва, в която има вода и меки бонбони. Животните бързо осъзнали, че в случай че сложат камъните в бъчвата, равнището на водата ще се повиши и по този начин по-лесно ще доближат бонбоните.

Октоподи

Октоподите са единствените безгръбначни в листата на най-интелигентните животни. Техният мозък е извънредно огромен и в някои връзки наподобява на човешкия, а към 60 % от невроните им са ситуирани в пипалата (които, в действителност, са ръце, означават учените). Документирани са случаи на октоподи, които отварят буркани, употребяват черупки от кокосови орехи за отбрана и даже хвърлят камъни. Проведени опити също по този начин демонстрират, че те се ориентират доста бързо, в случай че бъдат сложени в лабиринт.

Pigs are highly social and really smart. So, um, about eating them...
— HuffPost (@HuffPost)
Прасета

За множеството хора прасетата не са нищо повече от източник на храна, само че те в действителност са едни извънредно интелигентни животни. Прасетата могат да показват и схващат страсти, да се научат по какъв начин да употребяват огледала, а също така възприемат нереални концепции. В един от най-известните опити с тези животни, те на процедура показват, че могат да играят на… видео игри. Става въпрос за следното: пред няколко свине е подложен екран, като благодарение на джойстик те реалокират курсора до специфична зона на екрана, вследствие на което получават храна. Същият опит е извършен и с кучета, само че те не съумяват да се оправят със задачата.

Гарвани

Гарваните са неоспоримите водачи в класацията на най-интелигентните птици. Според учените, те могат да „ изобретяват “ принадлежности – като дребни пръчки, които изкривяват, с цел да ги употребяват като кукички. С тяхна помощ те съумяват да доближат храна на труднодостъпни места. Има редица регистрирани случаи, в които гарвани пускат ядки с твърди черупки на оживени пътища. Те търпеливо изчакват някой автомобил да мине през тях, с цел да счупи черупката. Когато това се случи, птиците издебват комфортен миг, с цел да кацнат на пътя и да изядат ядката. Гарваните също по този начин могат да разпознават лица, да вземат решение обикновени логичен задания, да имитират човешка тирада и даже да броят до осем. Редица орнитолози са на мнение, че интелекта на тези птици е съпоставим с този на седем-годишно дете.

Drone caught the exact moment when dolphin and whales are playing. Magical moment
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР