A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s

...
A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s
Коментари Харесай

ОПЕК и Русия намаляват още добива на петрол в нов опит да повишат цените

A police officer stands guard on the rooftop of Vienna`s OPEC headquarters during a meeting of the OPEC conference in this March 11, 2003 file photo. U.S. oil prices struck a new 21-peak on August 2, 2004, climbing close to $44 a barrel after the United States raised its security alert to high for a possible al Qaeda attack on a top financial institution. OPEC, which controls more than half of world crude exports, raised its official production ceiling by 500,000 barrels per day (bpd) to 26 million bpd on Sunday. REUTERS/Heinz-Peter Bader

© Heinz-Peter Bader Цената на петрола вид брент надмина 64 $ за барел, откакто ОПЕК+ се контракти, въпреки и мъчно, да ограничи в допълнение производството. Страните от ОПЕК и тези отвън организацията, отпред с Русия, имаха поредни срещи в края на седмицата. Разширеният формат, прочут като ОПЕК+, се контракти да редуцира добивите с още 500 хиляди барела дневно - 370 хиляди от ОПЕК и 130 хиляди за останалите страни. Целта на новата договорка е да стабилизира цената на петрола, само че на процедура договарянето се разминава фрапантно с разпоредбите на пазарната стопанска система.

Решенията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Страните от ОПЕК и съдружниците им взеха решение да затегнат още добива - новата договорка, която е доста по-голяма от упованията на мнозина анализатори, планува общото произвеждане да се свие с 1.7 млн. барела на ден. Срокът на съглашението е до края на март 2020 година В началото обаче не беше ясно дали членовете на ОПЕК ще могат да стигнат до единодушие след изпълнена с остри разногласия среща, траяла до късно през нощта в четвъртък, отбелязва CNBC. Експертът за ОПЕК и Близкия изток в S&P Global Platts Хърман Уанг съобщи, че срещата го е предиздвикала да сложи под подозрение дълготрайните вероятности пред ОПЕК.

Освен това ОПЕК ревизира прогнозите си за идната година, като от организацията чакат световният стопански напредък да доближи 3% през 2020 година и по-голямо търсене на нефт. Организацията означи, че би трябвало да се следят редица сериозни фактори, свързани с интернационалната търговията и макроикономическото развиване.

Съотношенията

Енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман съобщи, че квотата на кралството ще бъде понижена с спомагателни 167 хиляди барела на ден до март 2020 година На конференция с делегатите на ОПЕК малко след края на срещата Абдулазиз сподели, че страната му ще усили и доброволното редуциране на 400 хиляди барела на ден. Това значи, че общото стесняване на добива на енергийния съюз на процедура ще възлиза на 2,1 млн. барела на ден, добави той. Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак ще свият добивите надлежно с 60 хиляди, 55 хиляди и 50 хиляди барела дневно, като понижението от 11-те страни членки е общо с 370 хиляди барела дневно.

Фактическият водач на ОПЕК Саудитска Арабия е безапелационна, че страни като Ирак и Нигерия, които преди време бяха свръхпроизводители на нефт, би трябвало да се съобразят с квотата на картела.
Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че квотата на Москва ще бъде 300 хиляди барела на ден през първите три месеца на 2020 година, като не се включва газовият кондензат. Реалното понижение на Москва ще бъде с най-вече 70 хиляди барела дневно. Мексико и Казахстан ще създават с 18 хиляди и 17 хиляди барела дневно по-малко. Страните отвън ОПЕК са се съгласили на ограничавания в производството от общо 130 хиляди барела.

Отношенията в ОПЕК+

Новината за договорката докара до повишаване на петрола с над 1.5%, като брентът затвори седмицата с растеж от 7%. Целта на следващите съкращения в добивите е цената на суровината да се движи в границата от 60-70 $ за барел. Саудитска Арабия непринудено понижава износа си, а Русия въпреки това се съгласява на спомагателни съкращения, само че данните на Международната енергийна организация демонстрират, че Москва не съблюдава уговорените съкращения, даже от време на време усилва износа си на нефт.

Saudi Aramco и ОПЕК

ОПЕК понижава производството, от както цените на петрола паднаха до 30 $ за барел при започване на 2016 година Цената на петрола оттогава насам удвои стоиността си, само че откакто първичното обществено предлага на на акции на Saudi Aramco не съумя да оцени компанията на мечтаните от кралството 2 трлн. $, може да се чакат спомагателни съкращения в производството на Саудитска Арабия.

На срещата на ОПЕК принц Абдулазиз бин Салман нападна критиците на IPO-то и съобщи, че акциите на компанията ще се покачат до равнище, което ще оцени компанията над 2 трлн. $. Единствената въпросителна към този миг е дали Русия ще стартира да извършва контрактуваните съкращения или ще усили износа си. При всички положения обаче цената на петрола е на път надмине задачата на ОПЕК от най-малко 60 $ за барел. Следващата среща на организацията ще бъде на 6 март 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР