А международната му репутация изобщо не е накърнена, коментира ДПА,

...
А международната му репутация изобщо не е накърнена, коментира ДПА,
Коментари Харесай

Година след убийството на Кашоги саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман държи юздите на властта

А интернационалната му известност въобще не е накърнена, разяснява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Джамал Кашоги, един от малцината критици на управляващите в Рияд, е бил погубен от саудитски сътрудници при посещаване в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври м.г. Останките му към момента не са открити.
Седмици след убийството принц Салман пренебрегва вълната от отвращение в целия свят и участва на срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Наследникът на трона се къпе в светлината на прожекторите в Буенос Айрес и се намира се със международни водачи.

През изтеклите 12 месеца 34-годишният член на кралското семейство настойчиво държеше да показва, че отрицателните последствия от убийството не са го трансформирали в интернационален парий. Но обичаният наследник на престарелия крал Салман по този начин и не бе поканен в Съединени американски щати или в европейска страна.

Коментаторът на " Вашингтон пост " Джамал Кашоги е несклоняем критик на принца. Според Турция, Централно разузнавателно управление на САЩ и някои западни държавни управления, заповедта за убийството на Кашоги е пристигнала единствено от най-високите нива на саудитския режим, макар формалните опровержения от Рияд.

През юни проверяващата представителка на Организация на обединените нации Аниес Каламар в отчета си направи умозаключение, че евентуално става дума за " извънсъдебна екзекуция, наложително изгубване и евентуално мъчение, за което Кралство Саудитска Арабия като страна носи отговорност ". Тя акцентира, че е належащо по-нататъшно следствие, с цел да се откри отговорността на престолонаследника и на други високопоставени лица. Каламар гневно разкритикува фамилната фотография на международните водачи от Г-20 в Осака, на която Мохамед бе застанал на централно място, като се смее и ръкува с Тръмп.

Следващата среща на Г-20 би трябвало да се състои в Рияд през ноември 2020 година Макар че решението за свикването й бе взето преди убийството на Кашоги, Каламар счита, че " Рияд 2020 “ може да се окаже злополука за същите полезности, които са основополагащи за доста страни " и прикани семейството да бъде поверено на друга страна.

Принцът сякаш устоя против световната стихия, провокирана от убийството на Кашоги, считат някои наблюдаващи. " Най-лошото евентуално го отмина ", сподели Стивън Помпър, основен политически шеф на Международната спешна група в Брюксел. " В американската политика интензивността има наклонност да понижава с отдалечаване от събитието. Конгресът не може да го държи толкоз дълго на фокус и администрацията на Тръмп постоянно е търсела метод да остави зад себе си този епизод ", съобщи Помпър пред ДПА.

Откакто бе посочен за правоприемник на престола през 2017 година, Мохамед показва себе си като притежател на промени. Извършва някои трагични промени, измежду които разрешението за първи път дами да карат. Но имиджът му пострада поради убийството на Кашоги, счита Помпър, който по-рано е бил шеф за човешките права в Съвета за национална сигурност при администрацията на Обама.

" Каквито и очаквания да е имал да се показа като реформатор-визионер, те явно са се изпарили. Съществува група хора, в частност близки другари и сътрудници на Кашоги, които не считат, че е въздадено правораздаване. Те скоро няма да не помнят случилото се и ще работят настойчиво политиците и обществеността също да не не помнят ", прибавя Помпър.

Състоянието на човешките права в Саудитска Арабия също се оказа в центъра на вниманието, когато няколко активистки бяха арестувани. Правозащитни групи настояват, че са били измъчвани. Рияд отхвърля.

След многоседмични извъртания и под възходящ интернационален напън през предходната година Саудитска Арабия най-сетне призна, че Кашоги е бил погубен вътре в саудитското консулство. Главният прокурор на кралството съобщи, че убийството е преднамерено и настоя за смъртни присъди за петима от 11-те саудитци, приети за отговорни за гибелта на журналиста.

Рияд обаче по този начин и не е разкрил самоличностите на 11-те обвинени, нито обвиняванията против тях. Съществуват подозрения в справедливостта на процеса, почнал през януари при закрити порти.

Монархът отхвърли неколкократните апели за интернационално следствие на случая и за обществен развой. " Ние заявяваме, че суверенитетът на кралството и юрисдикцията на неговата правосъдна система по отношение на това дело не могат да бъдат предмет на компромис ", сподели саудитският държавен министър за външните работи Адел ал Джубейр през юни. Досега не е изтекла никаква информация за процеса.

В телевизионно изявление саудитският престолонаследник съобщи, че поема цялостната отговорност за убийството на Джамал Кашоги, само че отхвърли изказванията, че е дал заповед за него, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. " Това бе отблъскващо закононарушение. Като водач в Саудитска Арабия поемам цялостната отговорност, изключително като се има поради, че то е било осъществено от лица, работещи за саудитското държавно управление ", сподели Бин Салман в изявление за предаването " 60 минути " на Си Би Ес.

На въпрос дали е заповядал да бъде погубен Кашоги, който го е подлагал на критика в мнения във в. " Вашингтон пост ", Мохамед бин Салман отвърна: " Ни минимум. "

Убийството бе неточност, добави той. " Някои мислят, че би трябвало да знам какво правят всеки ден 3 милиона души, които работят за саудитското държавно управление. Невъзможно е тези 3 милиона души всекидневно да рапортуват на водача или на втория по значение човек в саудитското държавно управление ", акцентира Бин Салман.

В публикация за " Вашингтон пост " във връзка първата годишнина от гибелта на Кашоги, оповестена неотдавна, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разказва убийството на журналиста като " най-разтърсващия и най-противоречив случай на 21-и век ". След 11 септември нищо друго не заплаши толкоз международния ред като убийството на Кашоги, показва Ердоган, който слага редица въпроси по отношение на закононарушението. " Наш дълг пред фамилията на Кашоги е да създадем по този начин, че убийците да не останат ненаказани ", акцентира президентът.

Ердоган задава следните въпроси:

Къде е трупът (останките) на Кашоги?
Кой подреди Кашоги да бъде погубен?
Кой изпрати 15-те убийци на борда на два самолета за Истанбул?
Какво тъкмо значи „ поемането на отговорност “ за убийството?

" Какво направихте с натрупа? ", пита в заглавие турският в. " Милят ". Изданието отбелязва, че е изтекла година от убийството на журналиста и светът чака от принц Салман да каже къде са останките му.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР