А докато чакат държавата, хотелиери започнаха сами да преместват украински

...
А докато чакат държавата, хотелиери започнаха сами да преместват украински
Коментари Харесай

Преместването започна: Първите бежанци от Украйна вече са в държавни бази


А до момента в който чакат страната, хотелиери започнаха сами да реалокират украински бежанци в държавните ведомствени бази по Черноморието още преди периода - 31 май. Местата обаче се изчерпват бързо.

Една от базите е на държавното дружество " Ученически отдих и спорт " към Министерството на образованието.

Затворена от две години поради пандемията, безусловно за дни тя беше пригодена за прилагане и в нея към този момент има настанени 170 бежанци от Украйна. Още към 60 има в прилежаща станция.



И бежанците, и хотелиерите остават в незнание за проекта на страната за разселване след 31 май.

От през вчерашния ден базата в Равда е цялостна с дами и деца. Люда е съумяла да е избяга с дребния си наследник, само че родителите и мъжа й остават в Ирпен.

" На първия етаж живеят хора с доста деца от Ирпен, от Буча, описват ужасни неща, там е доста ужасно. Търсим разновидности, може би хотели, които са били затворени. Там има още един корпус, който ни предоставиха. Той е стоял затворен, малко го пооправихме и хората са щастливи ", споделя Наталия Ямполска – координатор.



Местата се запълват бързо.

" Базата се зае тъкмо за няколко часа, за един ден за четири-пет часа и двете бази бяха пълни… Други не зная в региона ", изясни Елена Андонова – хотелиер.

А незнайните остават доста.

" Може да написа, че има и 100 000 места, само че те не стават и 10 000 за настаняване… Къде от рейса след това на трен, къде ще ги местят тези хора? Те таман са се социализирали, почнали са курсове по български. Бременните дами, които са си намерили лекари, които са към този момент пред раждане - кой ще ги обслужи, тях къде ще ги настанят? Какво ще се случва с тези деца? ", сподели Деси Николчева – хотелиер.

Част от хотелиерите са се обединили в съдружие и упорстват програмата да продължи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР