А днес екипът ѝ ще подаде жалба за оспорване на

...
А днес екипът ѝ ще подаде жалба за оспорване на
Коментари Харесай

Васил Терзиев полага клетва. Има ли конкурент Борис Бонев

А през днешния ден екипът ѝ ще подаде тъжба за оборване на решението на по-горна инстанция.

 

Днес е първото съвещание на новия Столичен общински съвет.

Нагласите за " плаващи болшинства " ще проличат още първоначално, когато се дефинира къде за непрекъснато ще седи всяка политическа група в залата. ГЕРБ-СДС в предходния мандат беше с 27 места и заемаше първите редове в дясната част. Сега обаче е с 14, а най-голяма е групата на " Обединени за София " е с 23 и се чака да заеме местата начело.

В дневния ренай-важна е последната точка - избор на ръководител на СОС, в който никоя партия няма болшинство и решението ще бъде мъчно. Гласуването ще е скрито и за поста са нужни най-малко 31 гласа.

 

Номинацията на " Обединени за София " е Борис Бонев, който беше лидер на предизборната листа и получи най-вече преференции в цялата страна. Той се врече, че за разлика от националния парламент, тук няма да има " сглобка " за болшинство с ГЕРБ. В серия изявленията през последните дни Бонев разяснява, че не му е фикс концепция да оглави съвета, само че се разбра и че не счита кандидатурата на Вили Лилков за подобаваща.

 

В изявление през вчерашния ден, Бонев предвижда, че е допустимо даже да не се стигне до избор на тържественото съвещание. " Вероятността да не изберем ръководител е голяма. 61 са общинските съветници, би трябвало 31 да изберат ръководител. Може и следващата година да не сме го избрали този ръководител, може в никакъв случай и да не го изберем ", сподели Бонев.

Не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС ще предложи за поста лидерът на листата си Антон Хекимян или ще му спести тестването, както и дали няма да има номинация за Георги Георгиев, който оглавяваше последния общински съвет. Няма да е изненада в случай че с претекста, че търсят обединител на дясното вместо него предложат Вили Лилков. Той се яви на изборите с обединяването от десни партии " Синя София ", което получи три места в съвета.

На връзките на " Обединени за София " и ГЕРБ в съвета ще се гледа и в подтекста на напрежението в ръководещото болшинство, създавано от партията на Бойко Борисов.

Българска социалистическа партия са с 9 съветници, в предходния съвет бяха с 15. Въпреки това сполучливата акция на Ваня Григорова окрили левите сили и тя също може да бъде номинирана за ръководител. Надеждите за поддръжка при тайното гласоподаване ще са към групата на " Възраждане " с 8 души, " ИТН " - с 3, ВМРО-БНД - с 1, а евентуално и от някои от ГЕРБ-СДС.

 

  " Синя София " и " ИТН ", са с по трима съветници и съгласно правилника на СОС нямат право да са със статут на политически групи. Затова са нужни най-малко петима. В такива случаи практиката е дребни обединения да се сливат в обща група, с цел да получат право на собствен зам.-председател на съвета и още един член в Председателския съвет на СОС.

 

ВМРО-БНД в предходния мандат дружно с " Атака " имаше 5 гласа и осигуряваше нужното болшинство на ГЕРБ-СДС, на тези избори остана с един консултант.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР