а България би било най-добре, ако реши да строи АЕЦ

...
а България би било най-добре, ако реши да строи АЕЦ
Коментари Харесай

„Росатом“: Евтин ток от „Белене“, ако изберете унгарския модел

а България би било най-добре, в случай че реши да строи АЕЦ " Белене ", да употребява модела на Унгария, който Будапеща избра за построяването на своята АЕЦ " Пакш-2 ". Такова мнение изрази Кирил Комаров, първи заместник-генерален шеф на " Росатом ". Като акцентира, че това се отнася единствено от икономическа позиция. Тъй като, както за Унгария, по този начин и за България, е значимо цената на тока от новата централа да бъде ниска. Именно това е било главното условие на Будапеща преди да стартира реализацията на своя план. И заради тази причина Унгария и Русия са подписали междуправителствено съглашение за строителството с даване на междудържавен заем. Според Комаров това е най-удачният вид от икономическа позиция и за България, защото по този начин страната няма да влага свои средства, планът получава финансиране с допустимо най-ниската рента, дълъг гратисен интервал, защото погасяване на заема по време на строителството няма да има, а това ще стане откакто новата АЕЦ проработи. А едвам по-късно, от осъществените към този момент действителни доходи от продажбата на ток, заемът ще се изплаща, изясни Комаров, на интернационалната конференция на доставчиците в атомната енергетика " Автомекс " 2017.

Той обаче акцентира, че това, че унгарският модел е най-удачен и за България от икономическа позиция, е персоналното му мнение на специалист. И че решението в последна сметка взима българското държавно управление. Но който и вид да избере София, " Росатом " е подготвен при всички положения да взе участие в плана като строител. Тъй като в 42-та плана за нови блокове, с които се занимава сега, 34 от които отвън Русия, компанията работи по разнообразни модели, според от желанията и целите на съответната страна.

От думите му стана ясно, че точно поради другите модели България има шанса да бъде по-конкурентна на районния пазар на ток от Турция, която също строи първата си АЕЦ " Аккую ". Там обаче са избралии, че вложител в плана ще бъде " Росатом ". Срещу което съветската компания е получила контракт, въз основата на който страната се ангажира да изкупува творби от централата ток и то на по-висока цена. Това е направено, защото за Турция това ще е първа атомна централа, тя няма опит и не желае по никакъв метод да носи риска. Поради което е подготвена и да заплати съответната цена, изясни Комаров. Затова цената на тока от АЕЦ " Аккую " ще бъде по-висока от тази от АЕЦ " Белене ", в случай че България избере унгарския модел за реализация на плана. " Мога сигурно да кажа, че цената в Турция ще е по-висока от тази, която сега имате в България ", акцентира още Комаров.

Той бе безапелационен, че с голямо наслаждение би пристигнал на площадка " Белене " за първа копка, стига държавното управление да реши да рестартира плана. Като означи, че за него това ще бъде толкоз значимо събитие, поради което ще зареже всички свои задължения.

Интервю с Кирил Комаров четете в сряда, 22 ноември!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР