а 25 септември Православната църква почита паметта на преп. Сергий

...
а 25 септември Православната църква почита паметта на преп. Сергий
Коментари Харесай

Днес празник имат всички с имената …

а 25 септември Православната черква уважава паметта на преп. Сергий Родонешки вълшебник и Св. преподобна Ефросиния Александрийска.

Преподобният Сергей е светец-покровител на скитащите се .

Със светското име Вартоломей, той е живял през XIV в. и оказал голямо въздействие върху монашеството в цяла Русия. Още от раждането си свети Сергий учудвал всички с навиците си. В сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това, майката изцяло престанала да яде месна храна.

Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на учебно заведение и изпитвал от цялото си сърце жадност за обучение, само че то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето огромна тъга. Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разсъдъка му, тъй че да може да учи.

Веднъж, търсейки в полето изгубен кон, Сергий срещнал един възрастен духовник и излял тъгата си пред него. Старецът го изслушал съчувстващо и виждайки чистото сърце на момчето се помолил на Бога за него, и по-късно му споделил: „ Дете мое, занапред Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници”. След това му дал късче просфора и добавил: „ Вземи и изяж това. То ти се дава по берекет Божия и с цел да придобиеш разсъдък да разбираш Светото Писание”.

От този миг свети Сергий почнал да демонстрира големи резултати в учението. И до през днешния ден мнозина прибягват към неговото молитвено покровителство, когато търсят триумф в учението или желаят да придобият духовна мъдрост.

Имен ден през днешния ден чества Сергей .

Има доста версии за произхода на името. Една от известните е, че произлиза от античния римски жанр Sergius. В превод от латински значи „ висок”, „ знатен”. Според друга версия името Сергей е съвременна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското Servi dei – „ прислужник на Бога”.

Преп. Ефросиния живяла през V в. в Александрия.

По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката постоянно давал помощи, Ефросиния склонила един дъртак йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж и споделила на игумена, че е евнух който е бил на работа при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молебствия и цялостна отдаденост на Бога.

Три дни преди гибелта тайната на девицата Ефросиния станала притежание на цялото монашеско приятелство. Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя татко през 445 година Оттогава на 25 септември монасите почнали да празнуват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благоверен татко.

Имен ден честват всички с имената Ефросиния и Ефросина.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР