98-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър се оказа

...
98-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър се оказа
Коментари Харесай

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

98-годишният някогашен държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър се оказа във фокуса на развълнуван политически спор поради мненията си за изхода от войната в Украйна, дадени по време на Световния стопански конгрес в Давос. 

Кисинджър взе участие във видеоконферентна връзка, по време на която той приканва Украйна да възобнови договарянията с Русия, като споделя, че изолирането на Москва може да има дълготрайни тежки последици за стабилността в Европа.

" Преговорите би трябвало да стартират в идващите два месеца, преди да се стигне до разтърсвания и напрежения, които няма да може да се преодолеят елементарно. В идеалния случай разграничителната линия би трябвало да бъде завръщане към status quo ante bellum (положението преди войната). Продължаването на войната оттатък тази точка няма да бъде за свободата на Украйна, а ще е нова война против самата Русия ", споделя той, представен от New York Times.  

В речта си той разяснява още, че Русия е основен детайл от Европа през последните 400 години, като оказва помощ за балансиране на властовата конструкция във значими моменти, и прибавя, че Западът не трябва да тласка Кремъл към още по-близък съюз с Китай. 

" Надявам се, че украинците ще съчетаят героизма, който демонстрираха, с мъдрост ", споделя още той. 

Украйна отхвърля да договаря за териториални отстъпки по отношение на Русия - Москва анексира полуостров Крим през 2014 година и подкрепя сепаратистите, които желаят да отделят елементи от Донецк и Луганск. В навечерието на войната Владимир Путин разгласи, че признава независимостта на двете украински територии като независими " републики ", а Сергей Наришкин загатна, че се готви тяхното присъединение към Руската федерация. 

Изявлението на Кисинджър допуска, че страната би трябвало да одобри съветското притежание над Крим и да отстъпи част от източните си територии на Русия, което беше отхвърлено като вид от Володимир Зеленски. 

Коментарите му доведоха до неодобрение освен измежду украинските управляващи, само че и измежду хора като премиера на Нидерландия Марк Рюте, който обществено се разграничи от оценката му, и съветския опозиционер Гари Каспаров, който назова позицията на Кисинджър " не просто неморална, само че и неведнъж потвърдена като неправилна ". 

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк, който водеше по-ранните договаряния за помирение с съветската делегация, също остана неудовлетворен от апелите за компромис. Без да загатва съответно Хенри Кисинджър, той написа в Twitter следното: 

" В коридорите на Световния стопански конгрес се приказва дали не е време за помирение, единодушие с Кремъл и завръщане към бизнеса с Русия. Това да не е нов вирус на слепотата? Украйна няма да изтъргува своя суверенитет с някой, който желае да изпълни портфейла си. Най-краткият път за преустановяване на войната - оръжия, пари, ембарго ", написа Подоляк. 

Депутатът от Върховната Рада Олексий Гончаренко дефинира рекомендацията на Хенри Кисинджър като " най-лошият вероятен сигнал към Путин ". 

" Мисля, че господин Кисинджър към момента живее в 20 век, а ние сме в 21 век и няма да отстъпим един сантиметър от своята територия. Трябва да спрем Путин още в този момент и да не го оставим да продължи ", споделя той в изявление за CNBC. Гончаренко счита, че най-хубавият метод за определяне на мир в Украйна е присъединението ѝ към Европейски Съюз допустимо най-скоро. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР