96% от българите имат поне един кариес, а положението се

...
96% от българите имат поне един кариес, а положението се
Коментари Харесай

Защо децата на 7 години вече имат по 4 кариеса

96% от българите имат най-малко един кариес, а ситуацията се влоша още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има най-малко 4 кариеса.

"Проблемът е сложен - огромният боязън от зъболекари и по-слабата просвета на българина в здравно отношение. Родителите забавят първото посещаване на детето в зъболекарския кабинет ", изясни стоматологът доктор Амелия Ченгелска в ефира на Bulgaria ON AIR. Тя посочи, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване. При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на непрекъснатите зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне съществено внимание върху тяхното лекуване и предварителна защита.

"Има деца на година и половина, на които всички зъби в устата са с кариеси ", заяви тя.

Стоматологът счита, че стряскащата статистика е поради лепкавата храна, нощното хранене и кърмене. Родителите могат да употребяват същата храна, само че да не хранят децата си нощем.

"Миенето с четка би трябвало да стартира от пробива на първия зъб в устата. Идеята е детето да привиква, че зъбите би трябвало да се мият. Има деца на 3-4 години, които не позволяват на майките си да им мият зъбите ", сподели още доктор Ченгелска.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР