96-годишната баба Цана Иванова е най-възрастната певица! Жизнената пенсионерка е

...
96-годишната баба Цана Иванова е най-възрастната певица! Жизнената пенсионерка е
Коментари Харесай

Вижте баба Цана - най-възрастната певица у нас

96-годишната баба Цана Иванова е най-възрастната певица! Жизнената пенсионерка е рекордьорка на обичайния летен събор в Копривщица, защото не е пропущала нито едно издание.

Иванова е родена през 1927 година в ловешкото село Голец. Целият й живот минава там с ария на уста. От дребна обича да си тананика и да танцува. През 1965 година, когато е на 38 години, се записва за първото издание на обичайния събор и от този момент не е пропущала присъединяване. Националният събор на националното творчество в Копривщица е най-мащабното и значимо събитие в обичайна ни просвета. Вписано е в международната листа на ЮНЕСКО като добра процедура за запазване на нематериалното културно завещание.

" Много витална и приказлива баба е. Обича да има младежи към нея, да приказва, да споделя. Преди присъединяване няма театрална тресчица, привикнала е. По-скоро се вълнува от публиката и от младите, тъй като я радват ", споделя пред " България Днес " Николай Гергов, кмет на село Голец.

Възрастната дама се упражнява всяка седмица по един-два пъти в локалното читалище. Събират се с още три-четири баби и извиват глас с най-любимите си национални песни.

" Читалището се намира в кметството. Удоволствие е да ги слушаш. Събират се, репетират. Когато им следва присъединяване, са при мен всеки ден ", добавя управникът, предава " България през днешния ден ".

Въпреки преклонната си възраст баба Цана няма отмалялост, усеща се витална, цялостна със мощ и сила. Танцува и пее от душа, а по-младите постоянно й се възхищават за извора от страсти и сили, с които се радостни и зарежда всички към нея.

След гласа й най-впечатляващото нещо в колоритната национална певица е носията й. Традиционното облекло се предава от потомство на потомство в рода й от години.

" Над 200-годишна е носията й. Самата баба Цана не помни точната й възраст, толкоз е остаряла, само че притегля вниманието. На съборите, който и да я види, незабавно тича при нея да я разпитва ", споделя Гергов.

Пенсионерката живее със сина си Тодор. Преди години той гради семейство и кариера в Троян, само че откакто се пенсионира, се връща още веднъж в родната си къща. Така през днешния ден двамата са си опора.

" Много е енергична. Достатъчно е единствено да ме хване на разположение и стартира да пердаши напред. Двамата със сина й се поддържат един различен. Лятото идват внуците и тя доста им се радва ", споделя управникът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР