95% от гражданите заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а

...
95% от гражданите заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а
Коментари Харесай

Стартира кампания за събиране на ненужен текстил в подкрепа на жените с рак на гърдата

95% от жителите декларират, че утвърждават преработването на текстил, а 65% биха взели присъединяване в него. В същото време голяма част от обществото би подхванало деяние, в случай че по този метод помогне на хора в потребност. Водени от желанието да оказват помощ както на природата, по този начин и на дамите с рак на гърдата в България, магазини Мания започват акция за събиране на ненужния текстил в специфични пунктове в своите магазини. Инициативата „ Дрехите не са отпадък " беше оповестена на особено събитие, на което участваха народни представители от разнообразни парламентарни групи и представители от неправителствени организации.
Кампанията има за цел да затвори цикъла, като одобри назад ненужните облекла и по този метод подкрепи нуждаещите се. Във всеки магазин Мания в гр. София към този момент има специфични пунктове за събиране на облекла, обувки и текстил, където всеки може да остави това, което е излишно за него, без условия за положението, нито за метода на предаване. Мания ще обработи цялото събрано количество и ще го изпрати на нуждаещите се в Африка и Азия.
Една от главните цели на „ Дрехите не са отпадък " е да поддържа дамите с рак на гърдата в България. Събраните средства от самодейността ще подкрепят финансово Фондация „ Една от 8 ". Средствата ще бъдат употребявани за направа на красива розова чанта „ Не си сама " за дами, претърпели мастектомия.
„ Жените с рак на гърдата имат потребност от поддръжка във всеки стадий от болестта си. С тази акция ние ще насочим помощта си към новодиагностицираните дами, минали интервенция за унищожаване на гърдата, като им предоставим първоначални протези. Тези протези са нужни на дамите, само че не се покриват от Здравната каса. " - показа специфичният посетител на събитието, Нана Гладуиш, създател на Фондация „ Една от 8 ".


С послание към гостите се включи и Джевдет Чакъров, зам.-председател на Комисията по околна среда и водите към Парламента и някогашен министър на екологията. В словото си той акцентира, че повторната приложимост на ресурсите, в казусът облеклата, е в основата на тъй наречените кръгова стопанска система, а сходни начинания биха могли да създадат страната ни отличник в Европа по тематиката. Той показа вярването си, че текстилът може и би трябвало да бъде употребен неведнъж и в интерес на нуждаещите се групи, а в случай че поддържат и други групи, като дамите с рак на гърдата, те заслужават възторженостти.
Пунктовете в магазини Мания са алтернативата на близо 100 000 тона боклуци от остарели облекла и обувки, които се изхвърлят годишно. Кампанията е подкрепена от Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, която също интензивно работи в посока образоване на жителите за опциите за събиране и преработване на непотребен текстил.
За да подтикват събираемостта в допълнение, магазини Мания ще дават отстъпка за извършване на покупки в своите обекти за всяка оставена торба с облекла. В подтекста на пролетното разчистване, акцията ще даде още една алтернатива за тези към 40% от облеклата в дрешниците ни, които са носени рядко или в никакъв случай. В тях хората могат да оставят облеклата, които няма да носят, които не харесват, или не им стават, които считат за износени.
Само с едно свое деяние - оставяне на непотребен текстил в магазин Мания потребителите на процедура вземат участие в три разнообразни действия - опазване на екологичното равновесие и запазване на природата и ресурсите, удължение на живота и втори късмет на ненужните облекла и най-важното - ще дарят поддръжка и вяра на дами с рак на гърдата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР