95-годишният Рей Уули отбеляза рождения си ден, като се спусна

...
95-годишният Рей Уули отбеляза рождения си ден, като се спусна
Коментари Харесай

95-годишен гмуркач постави световен рекорд край Кипър

95-годишният Рей Уули означи рождения си ден, като се спусна до останките на потъналия ферибот „ Зенобия” край кипърския град Ларнака. Той доближи на дълбочина от 40.6 метра и остана на дъното 45 минути. Така Уули стана най-възрастният гмуркач в света и достижението му ще влезе в Книгата на върховете на Гинес, оповестява БНР.
Към него се причислиха над 200 водолази от разнообразни водолазни учебни заведения от Кипър и чужбина, а събитието бе снимано и документирано в сходство с условията на „ Рекордите на Гинес”.
С сполучливото си гмуркане Рей Уули усъвършенства личния си връх, приет от Гинес, подложен преди година. Тогава, по случай 94-ия си рожден ден той се гмурна на дълбочина от 38.1 метра и остана под водата в продължение на 41 минути. 95-годишният британец, който живее в Кипър от 1964 година, се спусна в едно от 10-те най-известни и обичани места за гмуркачи от целия свят - потъналия край острова през 1980 година ферибот „ Зенобия”.
Това е първият и финален курс на шведския ферибот, който остава вечно край Ларнака дружно с над 100 камиона, коли и стока, които е превозвал. Катастрофата го трансформира в неповторим неестествен риф. Рей Уули е деец от Втората международна война, служил е в Кралския флот. С гмуркане се занимава от 58 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР