95 години се навършват от рождението на големия български актьор

...
95 години се навършват от рождението на големия български актьор
Коментари Харесай

95 години от рождението на великия Георги Парцалев

95 години се навършват от рождението на огромния български артист Георги Парцалев.

Датата 16 юни заема особено място в историята на българските спектакъл, кино и просвета. На днешния ден преди 95 години, в град Левски, се ражда изумителният български артист от международна големина Георги Парцалев.

" Животът на Георги Парцалев непрестанно се движи на ръба сред смешното и трагичното. Човек с секрети и по едно и също време човек на показ. Въпреки превратностите на времето Парцалев е намирал своето място. Той се е чувствал нужен. И това е доста изключително възприятие за принадлежност към просвета, към спектакъл, към сътрудници и към татковина ", споделя журналистът Георги Тошев пред БНР, създател на книгата „ Георги Парцалев – Хамлет от град Левски “.

В историята на българския спектакъл той остава с облиците на Хаджи Смион, Михал Мишкоед, Вражалец и Сусо от “Януари ” по Йордан Радичков от сцената на столичния Сатиричен спектакъл, а също и с десетки други постановки и телевизионни планове.

Георги Парцалев е живял чартърен в разнообразни жилища в столицата. Той не е желал да бъде завързан към нищо, в никакъв случай не е имал лично жилище, лична кола. Последното му жилище се намира на пресечката на бул. " Цариградско шосе " и ул. " Светослав Тертер ".

Това, което припомня за наличието на актьора в тази част на София, е подлезът, изрисуван с моменти от международната кино история. Достойно място там заема обликът на обичания Чичо Манчо от кино лентата “С деца на море ”.

Общината в град Левски сега изготвя план за нов музей на Георги Парцалев и картинна изложба. Често остарялата постройка се посещавала от училищен групи, които откровено се възпламеняват по гения на комика. Наричан е българският Люи Дьо Фюнес.

В българското кино Георги Парцалев е оставил дълбока диря. Сред най-известните му филми са 13-а избраница на принца, Неочаквана почивка, Патиланско царство, Два диоптъра далекогледство, Баща ми бояджията, Сиромашко лято,  С деца на море, Няма нищо по-хубаво от неприятното време, Кит и дебютът му - Любимец №13.

Той си отива от този свят на 31 октомври 1989 година едвам на 64 години.

" Три неща за мен са най-скъпи: здравето, другарството и любовта - тъй като не се купуват с пари ", споделя Георги Парцалев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР