93 и профилирани и 130 професионални паралелки ще приемат седмокласници

...
93 и профилирани и 130 професионални паралелки ще приемат седмокласници
Коментари Харесай

Местата за гимназиите с 300 повече от учениците

93 и профилирани и 130 професионални паралелки ще одобряват седмокласници в Пловдивска област. Местата в тях при добра пълняемост са с към 300 повече от завършващите 5503 възпитаници. Синдромът от вузовете, където към този момент 5 години наложеният банкет е повече от броя на евентуалните претенденти, към този момент удря и междинното обучение. В обстановката обаче експертите виждат и положителна вест. Превесът на местата над учениците ще даде опция да сработи пазарният принцип. Оставили сме запас и за кандидатстващи тук възпитаници от други области, както и за деца, които вероятно ще бъдат върнати в системата като резултат от използването на механизма за обгръщане и задържане в клас, изясни началникът на Регионалното ръководство по обучение Иванка Киркова. 

За втора поредна година професионалните паралелки са повече от профилираните - 58% против 42 на 100. В Пловдив ще има 80 професионални и 60 профилирани. 

В предходната кампания  след 7. клас заложените професионални паралелки са били 52 на 100, а профилираните - 48%. Точно същото е съотношението на осъществените. След 8. клас пък при заложени 65% професионални и 35% профилирани е реализирано съответствие 67 към 33 %. 

За първи път тази година няма да има банкет на деца след 8. клас вследствие на измененията в закона. Това буди паниката какво ще се случи с главните учебни заведения, които ще имат по-малко деца, оставайки без осмокласниците, както и с някои междинни образователни заведения и професионални гимназии, сподели  Иванка Киркова.

Още четете във в. " Марица "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР