92% от хората на планетата живеят в градове, в които

...
92% от хората на планетата живеят в градове, в които
Коментари Харесай

Ефектите на градския въздух върху тялото


92% от хората на планетата живеят в градове, в които въздухът съдържа повече нездравословни субстанции, в сравнение с човешкият организъм е приспособен да понесе.

Само за 2016 година смъртните случаи при болести, породени от мръсен въздух, са повече от шест милиона, като е известно, че въздухът в градовете афектира съвсем всички съществени системи на тялото.

Дихателни пътища

 Снимка 340699

Ефектите на градския въздух несъмнено не се лимитират до увреждане на дробовете и алвеолите. При всяко поемане нездравословните частици предизвикват микроскопични, само че напълно действителни раздразнения по целия дихателен тракт, които лека-полека понижават имунитета на цялата система.

Така мръсният въздух може да докара до чести възпаления на носната празнина, трахеята и бронхите, които да се трансфорат и в хронични. Хората, живеещи в градовете, са подложени на до пет пъти по-висок риск от астма и затруднено дишане, породено от белодробен и бронхиален секрет.

Кръвоносна система

 Снимка 340698

След дихателните пътища, кръвоносната система е най-засегната от нечист въздух част на тялото. Тъй като дишането в града е по-трудно, сърцето и кръвоносните съдове са сложени под по-голямо напрежение, което постоянно може да докара до хипертония и инфаркт.

Мръсният въздух има и потвърден резултат върху кръвното налягане и здравето на кръвоносните съдове, който е по-силно изразен при по-възрастните хора.

Децата са най-уязвими

 Снимка 340697

Въздухът в градска среда " допира " детето още в зародишен стадии и има връзка с преждевременните раждания, сочат изследвания. Нечистият въздух има потвърден резултат върху мозъчното развиване на ембриона и може да докара до увреждания на дихателните пътища, още преди детето да е поело първия си независим мирис.

В 25-годишно проучване в Германия, учените са открили, че децата, родени в неградска среда, се развиват с до 20% по-бързо, имат повече сила и се разболяват доста по-малко от връстниците си в града.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР