916 796 лв. Това е общата сума, гласувана от началото

...
916 796 лв. Това е общата сума, гласувана от началото
Коментари Харесай

И на Полфрийман ли ще трябва да плащам обезщетение за нарушени човешки права?

916 796 лева Това е общата сума, гласувана от началото на тази година до момента на съвещания на Министерския съвет за погашение на компенсации по каузи против България в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ), решени в интерес на жалбоподателите. Част от тези пари, колкото и оскъдна да е тя, е взета и от моите налози. Без даже да знам, Европейски съд по правата на човека ме е съдил и осъждал десетки пъти по каузи, в които нямам даже милиграм виновност. Дела, стигнали до Страсбург, тъй като българската Темида нито е била с превръзка на очите, нито пък везната ѝ е била " калибрирана " по европейските стандарти.
Тези каузи не са нереални. До тях се е стигнало след неточности – умишлени или неумишлени, на съответни магистрати или държавни чиновници. Виновниците обаче на процедура " минават метър " и остават ненаказани.
Докато преглеждах решенията на Министерския съвет (МС), се чудех каква виновност имам аз, да вземем за пример, по делото " Борисова против България в Страсбург ". На 13 септември 2010 година на жалбоподателката бил формиран акт за дребно безчинство. На другия ден била формирана процедура по Указа за битка с дребното безчинство и дамата се явила във Врачанския областен съд пред арбитър. От обясненията в решението на Министерски съвет излиза наяве, че на жалбоподателката не е обещано задоволително време и благоприятни условия да провежда отбраната си. В хода на правосъдното съвещание ѝ било отказано да призове очевидци, които да поддържат нейната версия за случилото се. Освен това не е имала достъп до юрист. Решението на Районния съд било дефинитивно, не подлежало на обжалване и не е била налице правна опция жалбоподателката " да упражни процесуалните си права в сходство с условията за обективен правосъден развой ".
Европейски съд по правата на човека съдействал на страните да реализират приятелско съглашение, в случай че българското държавно управление заплати на жалбоподателя обезщетение от 3 000 евро...
Да повторя – не виновникът или виновниците за нарушеното право на дамата на обективен правосъден развой ще платят тези 3 000 евро, а българското държавно управление. С парите на данъкоплатците.
В решенията от съвещанията на Министерски съвет има информация и за други изгубени каузи в Европейски съд по правата на човека – по тъжби на арестанти, чиито права са били нарушени, на пандизчии, изтърпяващи наказванията си при неприятни условия, на притежатели на реституирани парцели и други
Както се развива казусът " Джок Полфрийман ", евентуално доста скоро исковете против България в Европейски съд по правата на човека ще набъбнат с една много сериозна сума. Условното предварително освобождение от пандиза на австралиеца, наказан за убийството на Андрей Монов, още веднъж повдигна въпроса: Избирателно ли се ползва законът в България? Защо каузи, към които има огромен публичен интерес, нормално се вземат решение съгласно упованията на обществото? И самостоятелна ли е, настина, правосъдната ни власт, откакто решенията ѝ се въздействат от външни фактори?
Не съм правист и не мога да разясня правните аспекти на случая " Джок Полфрийман ". Но като жител виждам по какъв начин политиците се пробват да извлекат от него дивиденти. И освен те...
Не съм и вещател, с цел да хвърля фасул и да предскажа по кое време и на каква сума Европейски съд по правата на човека ще осъди България по тъжба на Полфрийман. Ще бъда наказан и аз, тъй като съм част от България.
 
Автор: Ангел Атанасов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР