91-годишният днес Цонко Петров получи награда от Министерството на образованието

...
91-годишният днес Цонко Петров получи награда от Министерството на образованието
Коментари Харесай

Награда, закъсняла със 74 години

91-годишният през днешния ден Цонко Петров получи премия от Министерството на образованието и науката, тъй като по време на Втората международна война, като възпитаник, избавил двама румънски бойци от удавяне и е трябвало да бъде награден от тогавашното Министерство на просвещението. Смяната на властта на 9 септември 1944 обаче объркала проектите.

На 14 юни 1944 година 17-годишният гимназист Цонко Петров от Ново село, Видинско е с лодката си в Дунав. Тръгнал е към Силистра. В реката обаче вижда по какъв начин румънски транспортен съд се натъква на мина и съумява да избави двама румънски бойци.
Цонко Петров: От веднъж гърмеж и кораба във въздуха. Ах, крещя, чакай, какво става тука, да не би да сънувам, и почва да потъва. От лодката дърпам, аз съм със облекла и те със облекла вълнени, това тежи, не може да се плува.
Заради героичната му постъпка Министерството на просвещението издава заповед да се награди юношата с " автоматическа химикалка ".Идва обаче Деветосептемврийската промяна на режима и всичко е забравено.

Петър Николов, зам.-министър на образованието и науката: Тъй като нашето министерство държи на приемствеността, с лекото забавяне от 75 години, ние взехме решение да връчим въпросната химикалка.
Цонко работи цялостен живот като преподавател по физическо в Хасково.И до момента му е болно за образованието и има дейна позиция за това, което се случва в учебно заведение.

Цонко Петров: Възпитание би трябвало, както на учителите, по този начин и на учениците.Не може преподавател като мен да минава по Пиротска и да гледа огромното междучасие всички възпитаници вън на Пиротска и всичко с цигара.
Като някогашен състезател пък му направило усещане, че за жалост игрищата на учебните заведения са празни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР